Skip to main content

ΓΙΑ NIELSEN AGB

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φτάνει πια με τα ιδιωτικά μονοπώλια που καθορίζουν τις ζωές μας.

Αγία Παρασκευή, 21/03/2017

 

Εκμεταλλευόμενοι Τρόικα και τοκογλύφοι δανειστές αυτή την εποχή της κρίσης, μας επιβάλλουν να ξεπουλάμε – χαρίζουμε εταιρίες όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ, που μπορούν να είναι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ανεξαρτησίας, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δημόσια μονοπώλια την εποχή του καπιταλισμού, όταν ολόκληροι κλάδοι με χιλιάδες μέλη όπως τεχνικοί τηλεόρασης και ραδιοφώνου, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, ταξιτζήδες κλπ ζουν το δράμα και την απειλή της δήθεν απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Την ίδια εποχή ο χώρος των ΜΜΕ ζει την απόλυτη μονοπωλιακή «τρομοκρατία» από τις εταιρίες  : για την τηλεόραση NIELSEN - AGB, για το ραδιόφωνο FOCUS BARI και για τη μετάδοση ψηφιακού σήματος DIGEA.

 

Αυτά τα ιδιωτικά μονοπώλια για τα οποία έχουν ακουστεί τόσα, ζουν και βασιλεύουν, ανεξέλεγκτα, διαδραματίζοντας μεγάλο ρόλο στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που ζούμε, στον πολιτισμό μας, στο πώς θα ενημερωνόμαστε και εν γένει στο πώς θα ψυχαγωγούμαστε, διαμορφώνοντας συνθήκες τέτοιες που άλλους «τους ανεβάζουν πρόσκαιρα στον ουρανό και άλλους τους κατεβάζουν στα τάρταρα» και αυτό αφορά μέχρι και ανθρώπινες ζωές, πέρα από τη δημιουργία επιλεγμένων προτύπων στην κοινωνία, εντείνουν την κρίση αξιών.

 

Ένα από τα ιδιόρρυθμα ιδιωτικά «μονοπώλια» που ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία είναι και αυτό της ΑΕΠΙ, η οποία σήμερα ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς, η δικαιοσύνη βγάζει καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της και επίσης γράφονται και ακούγονται πολλά.

 

Για την DIGEA έχουμε πει πολλά, δεν θα επεκταθούμε.

Για την «ασυδοσία» του μονοπωλίου της NIELSENAGB, η οποία ελέγχεται διαχρονικά για την αξιοπιστία της, ξεκινάει επιτέλους έρευνα για τα πεπραγμένα της, όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα. Η ανωτέρω εταιρία, ακολουθώντας την πεπατημένη : «όλοι μπορούν να χτυπούν την ΕΡΤ, αναίτια και ποικιλοτρόπως, χωρίς καμιά συνέπεια», συνεχίζει όπως πάντα να είναι ο ρυθμιστής του τηλεοπτικού τοπίου, απαξιώνοντας το ρόλο της ΕΡΤ σαν δημόσιας τηλεόρασης, το παραγόμενο έργο της, τη λειτουργία της και ευθέως τους εργαζομένους της.

 

Δεν ξεχνάμε ότι το μαύρο της ΕΡΤ βασίστηκε και σε δήθεν μετρήσεις της AGB που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς και που τώρα επικαλείται, σαν μια από τις δικαιολογίες του, ο κ. Μητσοτάκης και στελέχη της Ν.Δ., για το νέο μαύρο που επιθυμούν και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιοκτητών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

 

Ο τρόπος μέτρησης τηλεθέασης από τη NIELSENAGB δημιουργεί επίπλαστες εντυπώσεις, δεν είναι ολοκληρωμένος και ακριβής αφού δεν περιλαμβάνει τη θέαση από Η/Υ, τάμπλετ, τηλέφωνο, δορυφόρο κλπ, δεν καλύπτει όλη την επικράτεια (αντίθετα με ότι κάνει η ίδια εταιρία στην Ευρώπη), δε λαμβάνει υπόψη της τη θέαση στην ομογένεια, τοποθετεί μετρητές σε σπίτια με πολλούς δέκτες τηλεόρασης και δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για αναξιοπιστία, εύλογες ενστάσεις και ντοκουμέντα που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί και ειπωθεί από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ.

Υπάρχει δικαιολογημένα η πεποίθηση επομένως ότι είναι διαβλητός χωρίς καμία αξιοπιστία

 

Άλλωστε ποιες μετρήσεις μπορεί να είναι αξιόπιστες, όταν αναφέρονται π.χ. σε ηλικίες ή οικονομική διαστρωμάτωση του πληθυσμού, μετρώντας τα γούστα και τις διαθέσεις τους, που η ίδια η εταιρία με την τακτική της τους έχει επιβάλει με 1.000 έως 2.000 «άψυχα» μηχανάκια; Όταν 1 εκατομμύριο άνθρωποι και πλέον έχουν φύγει για το εξωτερικό – κυρίως νέοι – και 2,5 έως 3 εκατομμύρια έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής τους, λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της πολύ κατώτερης ποιότητας ζωής τους στα τελευταία 7 χρόνια των μνημονίων.

 

Είναι πραγματικότητα ότι λόγω αυτών των μετρήσεων και της κατεύθυνσης που δίνουν αυτές οι μετρήσεις σε εκπομπές  - πολλές αφορούν εισαγόμενες στοχευμένες «φθηνές» - χαμηλού κόστους παραγωγές - έχουν πληθώρα διαφημιστικών μηνυμάτων, πάνω και από τον επιτρεπόμενο χρόνο, παραβιάζοντας το νόμο και επίσης υπάρχει γκρίζα διαφήμιση σε εκπομπές που «δίνεται» μεγάλη τηλεθέαση κλπ, με υπέρογκα έσοδα (λόγω ζώνης, τιμοκαταλόγου - συνυφασμένων με τις μετρήσεις) αυτών των διαφημίσεων, που τελικά το κόστος πληρώνει η κοινωνία, μέσω των προϊόντων κι έτσι πλουτίζουν οι «επιλεγμένοι».

 

Στην τηλεοπτική αγορά που «ο θάνατός σου είναι η ζωή μου» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και για όλη την παραγωγή προγράμματος και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, καθώς και για τους δημοσιογράφους των ενημερωτικών εκπομπών, η μοναδική καθημερινή και πολύωρη απασχόλησή τους είναι οι αναλύσεις των μετρήσεων αυτής της εταιρίας.

Εμμέσως πλην σαφώς γίνονται δέκτες bullying και mobbing, πολλές φορές αυτή η κατάσταση τους χειραγωγεί, εκτός από το μεγάλο άγχος και την ανθρωποφαγία που επιφέρει.

Μην ξεχνάμε πώς επιβλήθηκαν τα μνημόνια μέσω ορισμένων ΜΜΕ.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει αυτή η «ασυδοσία» και να σπάσει το «απόστημα».

 

Ζητά από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει επιτέλους μια σοβαρή ρύθμιση, να πάψει το μονοπώλιο των «μετρήσεων» της NIELSEN - AGB.

Να διαφυλάσσει αυτή η ρύθμιση την αξιοπιστία και δικαιοσύνη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και να προασπίζει τη δημόσια περιουσία και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Να πάψει αυτή η γάγγραινα της εκμετάλλευσης ανθρώπων και θεσμών μέσω των αριθμών.

Το «σπάσιμο» αυτού του μονοπωλίου πρέπει να γίνει με ένα διαυγή τρόπο και νομοθετικές πρωτοβουλίες τέτοιες που να διασφαλίζουν τα κριτήρια διαφάνειας γιατί, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία για ανταγωνισμό με αυτό το αντικείμενο, «πέθαινε εν τη γενέσει της» με τους γνωστούς τρόπους της αγοράς, γιατί έτσι βόλευε το σύστημα.

 

Καλεί τη Διοίκηση της ΕΡΤ, όπως κάνει και με τη FOCUS BARI (δεν δέχεται και δεν πληρώνει μετρήσεις στο ραδιόφωνο), να επιβάλλει να μην γίνονται μετρήσεις για την ΕΡΤ από την εταιρία NIELSEN – AGB, έως ότου λυθεί το θέμα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας.

Μέχρι να πάψουν τα μονοπώλια που αποφασίζουν για τον τρόπο, το είδος και το περιεχόμενο της ενημέρωσης, επιβάλλουν εκπομπές και έχουν τον κυριότερο ρόλο στο μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας, του πλουτισμού και της καταξίωσης ή της φτωχοποίησης και του αφανισμού.

Για το σκοπό αυτό απαξιώνουν θεσμούς, πολιτισμό, ανεξαρτησία και δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να δοθεί διαφανής και δίκαιη λύση για το δημόσιο συμφέρον.

 

Φτάνει πια με τα ιδιωτικά μονοπώλια που καθορίζουν τις ζωές μας.