Skip to main content

03/03/2009

Συνάδελφοι,

μετά από δυο βδομάδες λειτουργίας του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, καλό θα είναι να γνωρίζετε και εσείς κάποια γεγονότα που έχουν συμβεί.

Την ημέρα της συγκρότησης του ΔΣ (Τετάρτη ...) το απερχόμενο προεδρείο παρέδωσε τα κλειδιά, την σφραγίδα της ΠΟΣΠΕΡΤ και τα βιβλία του ταμείου Αλληλοβοήθειας. Για τα υπόλοιπα βιβλία που σύμφωνα με το καταστατικό της πρέπει να διατηρεί η Ομοσπονδία μας είπαν ότι αόριστα είναι “στα ντουλάπια, αλλά δεν ξέρω που ακριβώς “.

Οι σκληροί δίσκοι των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ήταν κενοί, σβησμένοι, εκτός από κάποια αρχεία σε έναν από αυτούς.

Ούτε κατάλογος με τηλέφωνα δεν υπήρχε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Άριστων Κοντιζάς ενημέρωσε ότι οι συναδέλφισσες που ήταν στην γραμματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ είχαν επιστρέψει στις προηγούμενες θέσεις τους “γιατί είχε λήξει η απόσπασή τους”.

Καμιά ενημέρωση για την οργάνωση και την λειτουργία των γραφείων.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, μας διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποσπάσεις για την γραμματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, επειδή υπάρχουν ήδη γραμματείς. Αυτό βέβαια δεν είναι “παροχή” του κάθε προέδρου αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα, με σκοπό την διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης. Και φυσικά δεν μπορεί οποιοσδήποτε να την εμποδίσει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

Ευτυχώς, για να λειτουργήσει η γραμματεία, προσφέρονται εθελοντικά συνάδελφοι που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα άμεσα θέματα που προκύπτουν όπως εκείνο της αιμοδοσίας.

Γιατί γίνονται όλα αυτά είναι προφανές. Κάποιοι θέλουν να εμποδίσουν την λειτουργία της ΠΟΣΠΕΡΤ, νομίζοντας ότι έτσι θα πληγεί το προεδρείο, τα πρόσωπα και όχι ο θεσμός.

Είναι η ίδια ομάδα που ισχυρίζεται ότι η σημερινή ΔΙΟΙΚΗΣΗ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα. Είναι αυτοί που προσπαθούν να διασπάσουν την ΠΟΣΠΕΡΤ λέγοντας ότι “οι Ιδιώτες τρώνε τα λεφτά μας”, πριν από λίγα χρόνια οι ίδιοι έλεγαν ότι αν “μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι θα βουλιάξει η ΕΡΤ γιατί θα φάνε τα λεφτά μας”.

Εμείς βέβαια σε πείσμα όλων αυτών των εταίρων, στοχεύουμε να δώσουμε λύση σε θέματα που επείγουν έχοντας την απαραίτητη ενημέρωση και δυνατότητα παρέμβασης σε καίρια υπηρεσιακά όργανα.

Την Τετάρτη 25/2 έγινε ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ και τα κυριότερα θέματα που αποφασίστηκαν ήταν

  • ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης στην ΠΟΣΠΕΡΤ των τελευταίων χρόνων από ορκωτούς λογιστές για την εξαγωγή εμπεριστατωμένου πορίσματος.
  • να αναθέσει στην Εκτελεστική Επιτροπή την διεξοδική εξέταση του θέματος της οικονομικής τακτοποίησης των σωματείων, με στόχο να συμμετέχουν όλοι στο επερχόμενο Συνέδριο.
  • η παρέμβαση για εργαζόμενους οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση ή διώκονται για συνδικαλιστική δράση.
  • να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργηθούν ή να συμπληρωθούν τα βιβλία και έγγραφα που πρέπει να τηρεί η ΠΟΣΠΕΡΤ.
  • Το ξεκαθάρισμα του μαύρου καθεστώτος για τους συμβασιούχους και η εφαρμογή των νόμων και του ΓΚΠ, για την πρόσληψή τους και τις εργασιακές τους σχέσεις.
  • Η ενσωμάτωση των θετικών δικαστικών εξελίξεων και στους συμβασιούχους της ΕΡΤ.
  • Η απρόσκοπτη, θεσμική λειτουργία των επιτροπών (ΠΥΣ, ΔΥΣ, άρθρου 3, κλπ) και η αντικατάσταση, σύμφωνα με τον ΓΚΠ, 3 μελών τους από τα 14, που είχαν οριστεί από το προηγούμενο ΔΣ. Επειδή το ποσό που εισπράττουν όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές (200€ με 250€) είναι προκλητικό στη οικονομική συγκυρία που υπάρχει, καλούμε την διοίκηση να το μειώσει άμεσα.
  • Να δημιουργηθεί 3μελής ομάδα, η οποία θα κάνει ελέγχους στα ιδιωτικά “ενοικιαζόμενα” συνεργεία.
  • Την συνεργασία με σωματεία και ομοσπονδίες του χώρου των ΜΜΕ με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο δικαστήριο που έγινε στις 3/3/09 συμφωνήθηκε από όλους, η αναβολή για τον Ιούνιο, της δίκης των ασφαλιστικών μέτρων που αφορά την συμμετοχή των εργαζόμενων στα Ιδιωτικά ΜΜΕ. Το ίδιο δικαστήριο ανέστειλε την προσωρινή διαταγή που είχε εκδοθεί, γιατί αφορά ένα συνέδριο πού έγινε 11/2 και 12/2

Η δική μας πίστη είναι ότι αντί να δημιουργούμε προβλήματα στη συμμετοχή, θα πρέπει να διαμορφώνουμε ολοένα καλύτερες συνθήκες για αλληλεγγύη και την κοινή δράση, σε μια κρίσιμη για τους εργαζόμενους περίοδο.