ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ PDF Print E-mail
Written by Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.   
Friday, 18 October 2019 14:18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ που έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιπτώσεις και στο χώρο μας. Ηδη οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται,το ίδιο και οι εργολαβικές δουλειές, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, το τσάκισμα των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει προετοιμάζεται με το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ έρχεται νέο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση που την παραδίδει στο κεφάλαιο για κερδοφορία. Ολα αυτά συνοδεύονται με την προσπάθεια νομοθέτησης της ωμής παρέμβασης κυβέρνησης και εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων. Ταυτόχρονα επεξεργάζονται νέα αντεργατικά σχέδια στην ΕΡΤ στο όνομα της λεγόμενης μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Και ενώ αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται απαιτεί ενιαία εργατική συνδικαλιστική δράση υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας, υπάρχουν εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας που ανοίγουν το δρόμο στη Διοίκηση να επεμβαίνει άμεσα με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος των εργαζομένων.

Σ’αυτό συνέβαλαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ ιδρύοντας επιχειρησιακό σωματείο , την Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ, θέλοντας να διευκολύνουν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεδιπλώσει τα αντεργατικά της σχέδια. Αυτό το γεγονός αντικειμενικά τροφοδοτούσε άγονες αντιπαραθέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας.

Αυτό το σωματείο βρίσκεται σε συμμαχία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, με πρόσχημα την εκπροσώπηση των εργαζομένων στις
«διαβουλεύσεις» με την κυβέρνηση και τη διοίκηση. Η κόντρα αφορά το ποιός – πρωτοβάθμια σωματεία ή Ομοσπονδία- υπογράφει Κλαδική ΣΣΕ. Κόντρα πλασματική αφού και οι δύο πλευρές δικαιούνται να υπογράφουν ΣΣΕ και στην πραγματικότητα η από κοινού διεκδίκηση της θα εξασφάλιζε καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας.

Αντίθετα, με την αντιπαράθεση που έφτασε στο σημείο της διεκδίκησης του προνομιακού συνομιλητή της Διοίκησης της ΕΡΤ, έστρωσαν το διασπαστικό δρόμο για το κίνημα στην ΕΡΤ, ώστε να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα αντίστασης των εργαζόμενων μπροστά στις αντεργατικές εξελίξεις που κυοφορούνται.

Είναι αλήθεια ότι τόσο η ΠΟΣΠΕΡΤ, όσο και τα πρωτοβάθμια σωματεία βρίσκονται σε απόσταση από τους εργαζόμενους, αφού ούτε τα Διοικητικά Συμβούλια λειτουργούν κανονικά, ούτε Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται για να οργανωθεί η διεκδικητική πάλη από τους εργαζόμενους ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάσταση στο πρωτοβάθμιο σωματείο της ΠΣΥΠΕΡΤ που έχει κάνει μόνο δύο ΔΣ από την εκλογή του και καμία ΓΣ !!. Αυτή η τακτική που καλλιεργεί τη λογική της ανάθεσης, με τους εργαζόμενους στη γωνία, χωρίς ζωντανή συμμετοχή στη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων, συντελεί στην αδράνεια, την ηττοπάθεια και την αποστράτευση. Αυτό το κλίμα η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα ΔΣ των σωματείων δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν κινητοποιώντας τους εργαζόμενους με μαζικές διαδικασίες.

Σήμερα μετά την κυβερνητική εναλλαγή η ΕΕΕ και ο σύμμαχος της πρόεδρος του ΠΑΣΥΜΗΤΕ τροφοδοτούν με στοιχεία την καινούργια διοίκηση της ΕΡΤ, γεγονός που οδηγεί στη διαίρεση σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.
Διαλαλούν την εργασιακή ειρήνη, πρωτοστατούν στην απεργοσπασία, καλλιεργούν την αποχή από κάθε δράση των εργαζόμενων και προβάλλουν τις νομικές προσφυγές ως μόνο μέσο δικαίωσης των εργατικών αιτημάτων, ενώ ούτε τα διοικητικά τους Συμβούλια σέβονται, ούτε Συνελεύσεις συγκαλούν, ούτε αποφάσεις εφαρμόζουν.

Σιγοντάρουν ξεδιάντροπα τις κυβερνητικές κατευθύνσεις που επιχειρεί να εξειδικεύσει η Διοίκηση της ΕΡΤ. Οι στόχοι γνωστοί όπως δηλώθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής για ανανέωση του προσωπικού και μείωση του λειτουργικού κόστους. Στόχοι που υπηρετούνται με συρρίκνωση υπηρεσιών και δομών,«εθελούσιες» και όχι μόνο απολύσεις, διεύρυνση και εμβάθυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των εργολαβιών και συνοδεύονται απαραίτητα από την ένταση του αυταρχισμού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι τώρα η ώρα να ανατραπούν οι λογικές της ανάθεσης και του κοινωνικού εταιρισμού, να μην κυριαρχήσει η διαπάλη για το ποιός θα είναι ο συνομιλητής της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΕΡΤ πίσω από την πλάτη μας και ενάντια στα συμφέροντα μας. Αποφασιστικά να βγούμε στο προσκήνιο εμείς οι εργαζόμενοι, με αγωνιστική ενότητα και αλληλεγγύη, απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, να ανατρέψουμε όσους επιδιώκουν να σταθούν εμπόδιο ή να χειραγωγήσουν την απαίτηση μας για ζωή και δουλιά με δικαιώματα.

Είναι τώρα η ώρα να απαιτήσουμε και να συμβάλλουμε στην οργάνωση μαζικών γενικών συνελεύσεων σε κάθε πρωτοβάθμιο Σωματείο της ΕΡΤ.

Είμαστε σε ετοιμότητα, απαιτούμε :


  • Μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, κάθε ειδικότητας, που να στηρίζεται στην υπογραφή ΣΣΕ και θα τείνει στην ανάκτηση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.
  • Την εξόφληση όλων των μισθολογικών απαιτήσεων του προηγούμενου διαστήματος και την εφαρμογή της ΚΥΑ των συμψηφισμών για την αποκατάσταση της συνέχειας του εργασιακού μας βίου.
  • Παλεύουμε ενάντια στη συρρίκνωση της ΕΡΤ.
  • Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Αντιστεκόμαστε στον αυταρχισμό της διοίκησης, σε κάθε εκδήλωση του.Σε αυτή την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι στα Δ.Σ. των Συλλόγων και της ΠΟΣΠΕΡΤ με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», ολοι οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο πλαίσιο αρχών και στόχων πάλης του ΠΑΜΕ δίνουμε, όπως πάντα, όλες μας τις δυνάμεις.

Παρεμβαίνουμε για να λειτουργούν τα Συνδικάτα με τη δική μας συμμετοχή στις αποφάσεις και στη δράση τους.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα, δυναμώνουμε το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.

 

Web Hosting by ibiscus