1Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ 27ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 27ου Τακτικού απολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.), με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπροσώπους από τους 19 Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς.

Το συνέδριο έχει στόχο ν' αποτιμήσει τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Ραδιοτηλεόρασης, να συζητηθούν οι εξελίξεις και προοπτικές στον χώρο των Η–Μ.Μ.Ε., στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία και να διαμορφωθούν οι θέσεις των εργαζομένων, μέσα από γόνιμο διάλογο αλλά και να επισφραγίσει την ενότητά του.

Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Καλφαγιάννης, αναφέροντας στην εναρκτήρια ομιλία του,  τα κεντρικά αιτήματα του κλάδου των Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε.

Στο  συνέδριο παραβρέθηκαν και  χαιρέτησαν τις εργασίες του :

•  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Τ. Χυτήρης
  •  Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης
  •  Ο Τομεάρχης Μ.Μ.Ε. της Ν.Δ., Βουλευτής κ. Σ. Κεδίκογλου
  •  Το μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Χρ. Κατσώτης
  •  Ο Δ/ντής Γραφείου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Χ. Καλούδης
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λ. Ταγματάρχης
  • Μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ
  • Εκπρόσωποι της Γ.Σ.Ε.Ε., των Συνδικάτων του Τύπου και άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στα δίκαια αιτήματα του κλάδου, τόνισε το Δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό ρόλο της ΕΡΤ, επισήμανε τη διπλή αδικία εις βάρος των εργαζομένων της, (μη υπογραφή ΣΣΕ 2009 και μειώσεις μισθών), κάτι που έθιξε πρόσφατα και στον Υπουργό Οικονομικών και δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει στα πλαίσια των κυβερνητικών του καθηκόντων για να δοθεί αποτελεσματική και δίκαιη λύση. Μίλησε για την ορθότητα του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ, κάτι που δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά μια γενικευμένη Ευρωπαϊκή πρακτική. Αναφερόμενος στον επικείμενο Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, τόνισε τη σημασία του διαλόγου με τους Φορείς και ειδικότερα με την Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.  για τη διαμόρφωση του πλαισίου.

Στην παρέμβαση του ο κ. Απ. Κακλαμάνης αφού για μια ακόμη φορά υποστήριξε τον κοινωνικό, πολιτιστικό και μορφωτικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τόνισε χαρακτηριστικά «ότι ο ρόλος της σε καιρό ειρήνης είναι αντίστοιχος με το ρόλο του Στρατού σε καιρό πολέμου».

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στο διακριτό ρόλο Δημόσιων και Ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. και ζήτησε  από τον Υπουργό να στηρίξει την αντικειμενικότητα της ΕΡΤ.

Ο κ. Κατσώτης ζήτησε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και τη στήριξη του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ο κ. Καλούδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην ΕΡΤ και τόνισε τον Εθνικό χαρακτήρα της Φωνής της Ελλάδας, για τον ελληνισμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λ. Ταγματάρχης αναφέρθηκε στη διαφάνεια μέσω του προγράμματος Διαύγεια, που στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Εταιρίας, στην αποτελεσματική εσωτερική λειτουργία, στην επιστροφή της εσωτερικής παραγωγής, στον έλεγχο της εξωτερικής παραγωγής και την επιθυμία του, μέσω των νέων εκπομπών, ο τηλεθεατής να επαναφέρει την ΕΡΤ στις πρώτες θέσεις των τηλεκοντρόλ.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την εκλογή Προεδρείου και με τη συζήτηση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού.

Θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την ψηφοφορία.