ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 28ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ PDF Print E-mail
Written by Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.   
Monday, 16 July 2012 13:56

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Αρχές και λειτουργία

ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ της δράσης μας :

Η συμμετοχή

Η δημιουργία  προϋποθέσεων για συμμετοχή, διαφάνεια, δημοκρατία, αξιοκρατία, ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού μας κινήματος  στο χώρο των εργαζόμενων στα ΗΜΜΕ, ώστε η δράση μας να είναι  αξιόπιστη, διεκδικητική, αποτελεσματική με κυρίαρχα τα  πρωτοβάθμια σωματεία χωρίς φαινόμενα συντεχνιασμού, παραγοντισμού, συνδιοίκησης και διαπλοκής  με την εργοδοσία

Η αντίσταση  στην λαίλαπα του Μνημονίου, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Η συνεχής υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που πλήττονται ολοένα και πιο  βάναυσα  σε καθημερινό επίπεδο, που πλήττονται από  τις  μειώσεις των μισθών,  των συντάξεων, την κατάργηση  των  συλλογικών  συμβάσεων, τα νέα και παλιά φορολογικά χαράτσια, τις  απολύσεις, την «εφεδρεία», τους αντιασφαλιστικούς  νόμους, την εργασιακή ζούγκλα που εντείνεται και γενικεύεται με την εφαρμογή του μονόδρομου μιας πολιτικής  που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Ο Συνεχής αγώνας για συλλογικές συμβάσεις που θα εφαρμόζονται για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με πλήρη και σταθερή εργασία  για ένα δημόσιο, κοινωνικό  ασφαλιστικό σύστημα.

Η συστράτευση και η αλληλεγγύη

Η συστράτευση και αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής των μνημονίων  της  συνεχούς λιτότητας, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, της κατάργησης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, Θα συμβάλουμε ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα στη δράση και ο μέγιστος δυνατός αποτελεσματικός συντονισμός των συνδικάτων από τη βάση μέχρι την κορυφή. Θα δώσουμε το παρόν μαζί με τα όλα συνδικάτα σε κάθε μάχη, σε κάθε αγώνα, σε κάθε κινητοποίηση, που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα Δεσμευόμαστε ότι θα ενώσουμε τις  δυνάμεις μας, θα δυναμώσουμε την πάλη μας, θα χαράξουμε νέα προοπτική στις διεκδικήσεις μας, μέσα από την αλληλεγγύη, τη  συλλογική δράση, την ανάπτυξη μαζικών- ταξικών  αγώνων – στους οποίους καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν- για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες μας και την διασφάλιση τους.

Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Η   επίθεση στα κεκτημένα των εργαζόμενων από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, καθιστά απαραίτητη την ανασυγκρότηση  του ΣΚ.  Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση και καθήκον μέσα στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να οργανώσει τις αντιστάσεις των εργαζομένων το επόμενο διάστημα, ώστε να ανατραπεί όλο το αντεργατικό μνημονικό πλαίσιο, να επανέλθουν οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα

Ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση με αξιοπρεπείς εργαζόμενους.

Τα τραγικά αποτελέσματα των  εφαρμοστικών νόμων είχαν  σαν αποτέλεσμα την αφαίμαξη του ήδη μικρού μισθού μας με την υπαγωγή σε ένα ενιαίο μισθολόγιο το οποίο εκτός των επιπλέον 30% – 40% μειώσεων,   έκανε και την ΕΡΤ στην ουσία κυβερνητική και την ενημέρωση και τους ανθρώπους που υπηρετούν την ενημέρωση δημόσιους υπαλλήλους!

Απαιτούμε   άμεση Υπογραφή συλλογικής σύμβασης  και υπογραφή της ΚΥΑ για το μισθολόγιο.

Με τα πρώτα πλεονάσματα που έκαναν την εμφάνισή τους, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν  στις σκληρές και άδικες μειώσεις του ήδη χαμηλού εισοδήματος των εργαζομένων, δεν έγιναν πρόγραμμα, τεχνολογικός εξοπλισμός, συντήρηση εγκαταστάσεων, προσλήψεις,   άρχισαν τα όργανα για το κλείσιμό της, προαναγγέλθηκε από τον Προβόπουλο και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονίων), η συρρίκνωση  του κύριου  παραγόμενου έργου της ΕΡΤ, κλείνοντας την  ΕΤ1, περιφερειακούς σταθμούς, ραδιοτηλεόραση, πομπούς, ραδιόφωνα κλπ και στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εφεδρεία Οι εργαζόμενοι  πρέπει να αμείβονται δίκαια και τα πλεονάσματα της ΕΡΤ πρέπει να επιστραφούν στον Έλληνα πολίτη μέσω των υπηρεσιών της ΕΡΤ με καλύτερο πρόγραμμα, με συντήρηση των εγκαταστάσεων και αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο νόμος  1730 είναι σαφής.

Θέλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον πολλαπλά κρίσιμο και περισσότερο από ποτέ  αναγκαίο ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης- ενημερωτικό, πολιτισμικό, ψυχαγωγικό, εθνικό- συνταγματικό ρόλο.  Θα βρεθούμε σθεναρά απέναντι σε όποια σχέδια επιθυμούν τη συρρίκνωσή της, απαιτώντας να αναβαθμιστεί ο θεσμικός ρόλος της Δημόσιας Τηλεόρασης ώστε να μπορεί να παράγει το έργο για το οποίο συνταγματικά υποχρεούται όπως με το νόμο 1730/87 έχει  καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας και η δράση της.

Θέλουμε να στηρίξουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα σταθερά και αταλάντευτα την ομαλή λειτουργία της Εταιρίας, το δημοκρατικό εξορθολογισμό της, την αξιοκρατική  αξιοποίηση του προσωπικού, την περιστολή δαπανών, τη δραστική κατάργηση της αδιαφανούς (σε μεγάλο βαθμό) διαχείρισης προμηθειών και κάθε λογής ανεξέλεγκτων δαπανών ώστε να σταματήσει η όποια σπατάλη.

Θέλουμε  αύξηση της εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ που να προσεγγίζει το 65%.

Δεν είναι δυνατό να αιμορραγεί η ΕΡΤ  σε εξωτερικές παραγωγές που μπορούν να γίνουν εντός ΕΡΤ και με χαμηλότερο κόστος και με καλύτερη ποιότητα. Παράλληλα διαφάνεια   θεσμικά κατοχυρωμένοι  και στους όρους συνεργασίας με την ελεύθερη αγορά με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους αλλά και το σεβασμό στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Η παραγωγή  και η μετάδοση από την ΕΡΤ των προγραμμάτων της είναι αδιαπραγμάτευτη.

Θέλουμε αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ιεραρχίας. Οι θέσεις να καλύπτονται  μέσα από εσωτερική προκήρυξη.

Θέλουμε  να υπάρξουν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ μέσω μιας ΑΣΚΕ λειτουργούσας όμως και όχι απαξιωμένης ή   με γνώμονα το πόρισμα Αλιβιζάτου. Από τη μέχρι τώρα  εμπειρία μας η δυαρχία στην ΕΡΤ δεν είχε τα οφέλη που προσδοκούσε ο νομοθέτης. Το φοβόμαστε και το είχαμε τονίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θέλουμε  να στηρίξουμε  τους εργαζόμενους που απαξιώθηκαν άδικα και χωρίς καμιά λογική προκλήθηκε η επαγγελματική τους αξιοπρέπεια  ενώ δίνουν συνεχώς τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η ΕΡΤ  να λειτουργεί και μάλιστα να  έρχεται και πρώτη, χάρη στην αξιοσύνη, τη φιλοτιμία, την αξιοπρέπεια και την χρηματοδότηση πολλές φορές του παραγόμενου έργου της από τους εργαζόμενους. (Τα  ρεπό έχουν φτάσει στις 25.000 περίπου) Θέλουμε προσλήψεις, γιατί  είναι άκρως  απαραίτητες για τη λειτουργία της ΕΡΤ- κινδυνεύει το παραγόμενο έργο της ΕΡΤ να σταματήσει ανά πάσα στιγμή- και γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ το επιτρέπουν.

Η ανάγκη στήριξης των περιφερειακών  σταθμών

& ανάπτυξης της ΕΡΤ3.

Για την ΕΡΤ3   πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξη: ο ειδικός εθνικός περιφερειακός ρόλος, να αποκτήσει κτιριακές εγκαταστάσεις και να μην είναι ο περιφερόμενος θίασος και να εξοπλιστεί περαιτέρω με ΒΑΝ και άλλο τεχνικό εξοπλισμό.

Στην ΕΡΤ3 ανήκουν   τρία Ραδιοφωνικά και ένα Τηλεοπτικό   Πρόγραμμα. Έχει    περιφερειακά Τηλεοπτικά  Στούντιο στη Φλώρινα στη Κομοτηνή και στη Μυτιλήνη. Θα μπορούσε στα πλαίσια  του περιφερειακού της χαρακτήρα να εντάξει τα υφιστάμενους  Τ/Ο σταθμούς Πάτρας και Ηρακλείου, που στη λογική της νέας λειτουργίας Shop in Shop θα εξυπηρετούν όλη την Εταιρία.

Για τους  Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται. Άλλοτε για συρρίκνωση, άλλοτε για υπαγωγή στη δομή λειτουργίας ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ τύπου και άλλοτε για κάθετη διακοπή της λειτουργίας τους, αγνοώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τη προσφορά τους ως κύτταρα κοινωνικής συνοχής αναδεικνύοντας τα ήθη τα έθιμα και το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας.

Το συνολικό κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με την κοινωνική τους αποστολή αλλά και σε απόλυτους αριθμούς είναι μηδαμινό.

Οι 19 αυτοί  περιφερειακοί σταθμοί πέρα από την σημερινό τους, έργο, μπορεί με διαφορετική οργάνωση και ελάχιστη δαπάνη να μετασχηματιστούν σε μικρές δυναμικές ολοκληρωμένες αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες.

Δυναμικές  ευέλικτες μονάδες παραγωγής Ραδιοφωνικού, Τηλεοπτικού και Ειδησεογραφικού προϊόντος απαραίτητου για την ΕΡΤ, που τώρα αναγκάζεται για να προμηθευτεί μέτριας ποιότητας   τέτοιο υλικό, να το ακριβοπληρώσει σε τοπικούς ημιεπαγγελματίες.

Μικρές αλλά αποτελεσματικές τεχνικές βάσεις για να υποστηρίξουν άμεσα το εκτεταμένο τοπικό μας Δίκτυο εκπομπής, μονάδες διαθέσιμες για να υπηρετήσουν την ΕΡΤ οπουδήποτε.

Προβάλλει λοιπόν αναντίρρητα  η ανάγκη προάσπισης του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και στήριξης των εθνικών μας στόχων με ένα σύστημα επικοινωνιακής διαδικασίας δημόσιας αντίληψης.

Πρόγραμμα   όμως όχι μόνο Αθηνοκεντρικού ενδιαφέροντος, αλλά  περιφερειακό και τοπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλου του λαού μας, σε όλες τις περιοχές που ζουν και δραστηριοποιούνται, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Η Ε.Ρ.Τ   δηλαδή ενιαία  με όλες τις υπηρεσιακές της μονάδες παρατεταγμένες στην εθνική προσπάθεια, με πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στους τομείς της ενημέρωσης –  της επιμόρφωσης -  της ψυχαγωγίας.

Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία στα ιδιωτικά ΗΜΜΕ

Οι εξελίξεις  στο χώρο των ιδιωτικών Ρ/Τ σταθμών γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες : Απολύσεις, κλείσιμο Ραδιοφωνικών σταθμών, προσχηματικές «εθελούσιες», μη εφαρμογή Σ.Σ.Ε. και εργοδότες που,  από το παιχνίδι εξουσίας που παίζουν χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συχνότητες, καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των  εργαζόμενων  στα  Η.Μ.Μ.Ε, υποβαθμίζουν την ποιότητα και συρρικνώνουν με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας.

Πρέπει να σταματήσει και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τους εργαζόμενους στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να πάψουν να βιώνουν με ολοένα μεγαλύτερη ένταση τα αποτελέσματα της κρίσης.

Συνολικά στο Πρόγραμμα Δράσης θα παλέψουμε, θα απαιτήσουμε και θ’ αγωνιστούμε εκτός των παραπάνω για τη λύση και των παρακάτω θεμάτων :

- Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

- Δημοσίευση σε ΦΕΚ για την ΚΥΑ της ΕΡΤ που προβλέπεται από ΠΝΠ που αφορά το μισθολόγιο και επέκταση στους τεχνικούς των δημοτικών ραδιοφώνων και καναλιών

- Την επαναλειτουργία του ALTER

- Θα απαιτήσουμε από την νέα Κυβέρνηση να τηρήσει και να υπερασπίσει με νέες βελτιωμένες θέσεις για τους εργαζόμενους το θεσμικό πλαίσιο για τα ΗΜΜΕ. Να στηρίξει τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων , τις συλλογικές συμβάσεις και το συλλογικό δίκαιο. Να ισχύσει πάλι το καθεστώς των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, των κλαδικών συμβάσεων, των μετενεργειών κλπ.  Να επανέλθουμε δηλαδή στο προηγούμενο καθεστώς. Επίσης  να επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα του 2009, η λειτουργία του ΟΜΕΔ, ενός θεσμού που η δημοκρατία απαιτεί.  Θέλουμε ένα ΟΜΕΔ να δίνει λύσεις και όχι ένα ΟΜΕΔ να παίζει το ρόλο της ιδιαιτέρας του κεφαλαίου.

- Την ύπαρξη σταθερού και βιώσιμου πλαισίου  λειτουργίας της Δημοτικής ραδιοφωνίας όπου να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Την κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς και ανασφάλιστης εργασίας

- Από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας του ιδιωτικού τομέα, την άμεση ανάκληση των απολύσεων, και καταστρατήγηση των Σ.Σ.Ε. και μονομερών μειώσεων μισθών καθώς και της κατατρομοκράτησης των εργαζομένων.

- τα ….. πλεονάσματα της ΕΡΤ πρέπει να επιστραφούν στον Έλληνα πολίτη μέσω των υπηρεσιών της ΕΡΤ, δηλαδή με πρόγραμμα, με καλύτερο πρόγραμμα (Αθλητικό, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ενημέρωση), με συντήρηση των εγκαταστάσεων και αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο νόμος 1730 είναι σαφής.

- Άμεση Πρόσληψη ΣΟΧ – Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει το πλαφόν του Προεδρικού Διατάγματος 164 ως προς τον περιορισμό των 2 χρόνων.

- Άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να ισχύσει η εξαίρεση της ΕΡΤ από τις ΔΕΚΟ όπως είχε γίνει με το νόμο 3429/2005 ΦΕΚ 492/18-4-2006.

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 1/5 για τη διετία και κατόπιν του απαραίτητου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η μαύρη εργασία, η αδήλωτη, οι εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και άλλες μορφές εργασίας στην ΕΡΤ. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτελεί πυλώνα αυτής της μαύρης και ψευδεπίγραφης εργασίας

- Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα της ΕΡΤ να μπορεί να συνάπτει περιορισμένου αριθμού συμβάσεις έργου – πραγματικές συμβάσεις έργου. Όσο κι αν είμαστε αντίθετοι, η στήριξη της εσωτερικής παραγωγής κάνει αυτές τις μορφές εργασίας απαραίτητες

- Άμεση αναγνώριση της προϋπηρεσίας (πάγιο και διαρκές αίτημα) που παρείχαν επί σειρά ετών οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164. Είναι οι μόνοι απ’ όλο το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν το έχουν πάρει

- Άμεση νομοθετική ρύθμιση που αφορά το 10% των εξαιρέσιμων – εκτός έδρας μετακινήσεων. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τηλεόραση επί 24ωρου βάσεως χωρίς να υπερβεί αυτό το ποσό, για παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, συντήρηση εγκαταστάσεων (κτίρια, αναμεταδότες, πομποί) και αφορά έξοδα κινήσεως, ύπνου, φαγητού, αργίες, Κυριακές, νυχτερινή εργασία κλπ όταν μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν φύγει από την ΕΡΤ με συνταξιοδοτήσεις και εφεδρεία 1300 άτομα περίπου.

- Άμεση υπογραφή ΚΥΑ (όπως έγινε και σε άλλους φορείς) για την δίκαιη, ισότιμη και ισορροπημένη πληρωμή των εκτός έδρας μετακινήσεων

- Το πλαφόν των 4.000 ευρώ να είναι ετήσιο (δλ. 4.000 Χ 12 = 48.000) και όχι μηνιαίο

- Να σταματήσει επιτέλους η ΕΡΤ την παράνομη και καταχρηστική «τροφοδότηση» του παραγόμενου προϊόντος της, κυρίως σε ειδησεογραφικό υλικό μέσω pull κυκλωμάτων στα ιδιωτικά κανάλια, ιδιωτικοποιώντας έτσι τη δουλειά των εργαζομένων της ΕΡΤ που πληρώνει ο ελληνικός λαός και συμβάλλοντας στις απολύσεις και την ανεργία στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Η Διοίκηση της ΕΡΤ με απόφασή της και μετά από πόρισμα επιτροπής δεσμεύτηκε να δοθεί οριστική λύση, όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.

- Ζητάμε έλεγχο και σύμφωνα με τους νόμους από μεικτές επιτροπές ΣΕΠΕ και ΙΚΑ στα ενοικιαζόμενα van και τηλεοπτικά συνεργεία

- Νέο οργανόγραμμα για την ΕΡΤ που να καλύπτει τις σύγχρονες τ/ο και ρ/φ ανάγκες

- Business plan όπως έχει υποχρέωση η Διοίκηση της ΕΡΤ να καταθέτει.

- Ζητάμε αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ιεραρχίας της ΕΡΤ. Οι θέσεις να καλύπτονται μέσα από εσωτερική προκήρυξη και με προκαθορισμένους και σαφείς όρους βαθμολόγησης

- Μείωση προσωπικού ειδικών θέσεων και ειδικών συμβάσεων στην ΕΡΤ

- Κατάργηση των «παγωμένων» θέσεων εργασίας – είναι ντροπή να υπάρχει υποχρεωτική αργομισθία στην ΕΡΤ γιατί κάποιοι δεν είναι αρεστοί.

- Άμεση προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα τα διεθνή δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ

- Τη συνέχιση της έκδοσης του ιστορικού περιοδικού Ραδιοτηλεόραση

- Την περαιτέρω στήριξη και αξιοποίηση του Μουσείου - Αρχείου και των πολυμέσων της ΕΡΤ

- Πλήρης λειτουργία και αξιοποίηση του ΗD ERT

- Να μη γίνεται συλλογή θεμάτων από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιείται web κάμερα για τα θέματα της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών εις βάρος της ποιότητας εκτός εξαιρετικά ειδικών περιπτώσεων.

- Ζητάμε να υπάρξουν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ μέσω μιας ΑΣΚΕ λειτουργούσας όμως και όχι απαξιωμένης ή με γνώμονα το πόρισμα Αλιβιζάτου. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας η δυαρχία στην ΕΡΤ δεν είχε τα οφέλη που προσδοκούσε ο νομοθέτης.

- Αδειοδότηση  συχνοτήτων σε πομπούς ραδιοφωνίας στην ελληνική περιφέρεια

- Όποιο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, πρέπει να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δικλίδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και παράλληλα να θέτει κανόνες τέτοιους που δεν δημιουργούν εμπόδια και φραγμούς στη ανάπτυξη του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Πρέπει η ΕΡΤ να είναι όπως και σήμερα Δημιουργός και Πάροχος περιεχομένου και να έχει την εποπτεία των υφιστάμενων και μελλοντικών Πάρκων κεραιών για όλα τα ΜΜΕ. Η  ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο.

- Σύνταξη του οριστικού χάρτη συχνοτήτων, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του και το ψηφιακό μέρισμα (ήδη το Υπουργείο Υποδομών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

- Εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τη χωροθέτηση των πάρκων κεραιών και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και κεραιοσυστημάτων

- Να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία από μία έως δύο μέρες την βδομάδα, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, παράνομες μεταβολές του χαρακτήρα των καναλιών (από ενημερωτικούς σε ψυχαγωγικούς ).

- Οι τ/ο σταθμοί να είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα δικά τους παραρτήματα πλήρως επανδρωμένα τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.

- Οι τ/ο σταθμοί που θα πάρουν άδεια να αποδεικνύουν την τεχνική τους ικανότητα για εσωτερική παραγωγή σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ

- Να απαγορεύεται ρητά η εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών από τον ίδιο χώρο, η κοινή χρήση του τεχνικού προσωπικού τους και η κοινή χρήση του εξοπλισμού τους

- Να απαγορευτεί η δωρεάν παροχή οπτικοακουστικού υλικού από την ΕΡΤ προς τους ιδιωτικούς σταθμούς όπως αναφέραμε παραπάνω  αλλά και η μεταξύ των ιδιωτικών καναλιών ανταλλαγή θεμάτων. Η δουλειά των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι η θριαλίδα των εργασιακών σχέσεων.

- Να παραμείνουν ενεργά τα άρθρα 10 του Ν. 2328/95  και του Ν. 358/1976/ΦΕΚ 155 ΤΕΥΧ. Α΄ που αφορά τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος

- Η ανταποδοτικότητα της χρήσης των συχνοτήτων, εάν δεν είναι ενοίκιο, να είναι υποχρεωτικές θέσεις εργασίας

- Αφού με νομοθετικές ρυθμίσεις αποφεύγεται ο φόρος προς το κράτος, να υποχρεωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην κάνουν απολύσεις

- Ζητάμε έλεγχο και σύμφωνα με τους νόμους από μεικτές επιτροπές ΣΕΠΕ και ΙΚΑ στα ενοικιαζόμενα van και τηλεοπτικά συνεργεία. Δεν μπορεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι.

- Να εφαρμοστεί η ισχύουσα τηλεοπτική νομοθεσία για όσους εργάζονται στο διαδίκτυο, στο web radio και tv, ip tv και ip radio ή όποια άλλη μορφή λειτουργίας και εκπομπής

- Να σταματήσουν οι διάφορες μορφές εργασίας – δουλείας που εξαπλώνονται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πάσης φύσεως εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, οι ωρομίσθιοι και ένα σωρό άλλα εφευρήματα που καταδεικνύουν την απεριόριστη ελληνική εφευρετικότητα.

- να σταματήσει τώρα η καταπάτηση και η κατάχρηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο οργανισμών Εργατικής Εστίας & Εργατικής Κατοικίας.

- να μην υπάρξουν οι ειδικές ζώνες απασχόλησης που θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις και την ανταποδοτικότητα του παραγόμενου έργου με τον μισθό και που έτρεξε να εξαγγείλει η κυβέρνηση κατ’ εντολήν της Τρόικας και πριν τις προγραμματικές της δηλώσεις.

- να μην υπάρξει εκ νέου η εφεδρεία – απόλυση για όσους είναι από 30 χρονών και πάνω και προοιωνίζουν ένα τραγικό μέλλον για τους εργαζόμενους. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση θα είναι αντίδραση όλων των εργαζομένων. Το μέλλον μας, μας ανήκει ! δεν το εκχωρούμε σε κανέναν

Προειδοποιούμε ότι θα αντιδράσουμε ΑΜΕΣΑ με ένα συγκροτημένο σχέδιο σε όλα τα επίπεδα για να μπει επιτέλους φραγμός σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.

Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των συνεδρίων μας.

Θα κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους.

Θα επιδιώξουμε λύσεις και θα δρομολογήσουμε δράσεις προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε.

Με αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλου του χώρου των Μ.Μ.Ε. και του  Δημόσιου και  του Ιδιωτικού τομέα αλλά  και αλληλέγγυα σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους.

ΣΤΟΠ στην  αντεργατική πολιτική

που  φτωχοποιεί τους εργαζόμενους

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ανέργους,   συνταξιούχους, απαιτούμε να ανατραπεί  η μνημονική πολιτική και  οι  δραματικές συνέπειες της  που οδηγεί σε αδιέξοδο τις λαϊκές οικογένειες και σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Ο αγώνας  των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας και όλων όσων πλήττονται από αυτήν τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα των Μνημονίων, των δανείων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πρέπει  να συνεχιστεί με επιμονή, ένταση και διάρκεια.

Απαιτούμε την ακύρωση κάθε αντεργατικού – αντικοινωνικού νόμου  των επαίσχυντων μνημονίων

Όλα αυτά που κατακτήθηκαν με αγώνες αιώνων δεν μπορεί να εξαφανίζονται με μια μονοκονδυλιά και να οδηγούν σε αδιέξοδο κάθε άνθρωπο

Απαιτούμε άμεσα και πρωταρχικά να υπάρξει σεβασμός στις ΣΣΕ και των ελεύθερων Συλλογικών διαπραγματεύσεων. Άμεση επαναφορά  της μετενέργειας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επέκτασης μιας  κλαδικής ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητάς της. Ουσιαστική στελέχωση και την αύξηση των κονδυλίων για την λειτουργία του ΣΕΠΕ και ζωντάνεμα της Εργατικής κατοικίας και Εστίας.

Απαιτούμε σεβασμό της απόφασης  του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στις Διεθνείς Συμβάσεις οι δύο Μνημονιακοί Νόμοι (Ν. 3833/12 και Ν. 3845/12), που επέβαλλαν εξοντωτικές μειώσεις στους μισθούς και τα επιδόματα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα Με την απόφαση αυτή δημιουργείται ένα νέο ισχυρό νομολογιακό δεδομένο, από το οποίο με σαφήνεια προκύπτει η ευθεία υπέρβαση του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας,

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και σε ότι αφορά τους μισθούς και τις ΣΣΕ, αντί να εξαντλούνται σε λεκτικές ακροβασίες ή να περιστρέφονται γύρω από ασάφειες περί Ευρωπαϊκού κεκτημένου και να παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες. οφείλουν να τηρήσουν με ξεκάθαρο τρόπο το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις, επαναφέροντας πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις το σύνολο του Δικαίου που κατάργησαν τα Μνημόνια.

Εξάλλου, αυτή είναι και η σαφής εντολή του Ελληνικού λαού από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.

Απαιτούμε κοινωνικό ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα που να διασφαλίζει την κοινωνική ασφάλιση, υγεία – πρόνοια – συντάξεις που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή.

Αφού επί δεκαετίες,  όλες οι κυβερνητικές πολιτικές, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης (χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εισφοροδιαφυγή, μαύρη και αδήλωτη εργασία, μερική απασχόληση), αλλά και μέσα από μια βίαιη ανακατανομή μέσω ενός απίστευτου «τζόγο» που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τα χρήματα των εργαζομένων (Χρηματιστήριο, Δομημένα Ομόλογα), λεηλάτησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διέπραξαν  το απίστευτο τελειωτικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, το οποίο ακούει στο όνομα «κούρεμα». Είναι ένα  έγκλημα διαρκείας  Το κούρεμα του δημοσίου χρέους,  χωρίς την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων, ήταν  το τελειωτικό χτύπημα στις συντάξεις του ελληνικού  λαού. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μια βίαια, αντιδημοκρατική δήμευση – υπεξαίρεση της περιουσίας των  εργαζομένων που φθάνει στα όρια του ποινικά κολάσιμου αδικήματος.

Κλέβουν τα χρήματα μιας ζωής όλων των ασφαλισμένων, οδηγώντας τις συντάξεις σε ελεύθερη πτώση και τους συνταξιούχους σε μια φτώχεια και περιθωριοποίηση χωρίς προηγούμενο. Απαιτούμε με κάθε τρόπο τα χρήματα μας να γυρίσουν στα ταμεία μας

Απαιτούμε να σταματήσει η καταστροφική φορολογική πολιτική 

Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις προέβαιναν διαρκώς σε ανηλεή φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων, επικαλούμενοι ως άλλοθι   ότι αν και προσπαθούσαν δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης. Γι΄αυτό  συνεχώς  θέσπιζαν νέα τεκμήρια διαβίωσης, ανακάτευαν τα παλιά, εφεύρισκαν χαράτσια, τσεκούρωναν τον κόσμο με εισφορές αλληλεγγύης και διαιώνιζαν έτσι ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι, παντελούς έλλειψης κοινής λογικής. Φυσικά   η παραοικονομία διογκωνόταν και εξακολουθεί να διογκώνεται και η εξ αυτής φοροδιαφυγή και η σιαμαία αδελφή της η διαφθορά, ζουν και βασιλεύουν. Από τις μέχρι τώρα εξαγγελθείσες κυβερνητικές   δηλώσεις  δε φαίνεται να  υπάρχει διαφοροποίηση αυτής της τακτικής Για αυτό εκτιμούμε ότι αν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό, το κράτος θα συνεχίζει να αφαιμάζει τους πολίτες που μοχθούν να τα φέρουν βόλτα, κόβοντας γι΄αυτό τις δαπάνες των σχολείων των παιδιών τους, καταργώντας τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές, περιορίζοντας τη σίτιση κ.ά. Αναπόφευκτα αυτή η τακτική οδηγεί τις σχέσεις κράτους πολίτη απ΄το κακό στο χειρότερο και τη χώρα στην ανυποληψία.  

Η εκκαθάριση  των νέων φορολογικών δηλώσεων, δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο για εκατομμύρια νοικοκυριά, οδηγώντας στην εξαθλίωση και στην απόγνωση ένα τεράστιο κομμάτι του λαού. Στην αδυναμία  πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων, των απανωτών «χαρατσιών» και στην εκτόξευση του κόστους ζωής, έρχονται να προστεθούν και τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας.  Σε αυτά αποτυπώνεται η βαρβαρότητα των μνημονιακών,  φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και που συνεπάγονται επιπλέον φόρο χιλιάδων ευρώ για κάθε οικογένεια.

Εμείς  ως συνδικάτο, βλέπουμε αυτόν τον διαρκή παραλογισμό και αντιδρούμε. Για αυτό διαμορφώσαμε τις δικές μας θέσεις, που σε αντίθεση με τα ισχύοντα, πατάνε γερά στην κοινή λογική.  Η υλοποίησή τους θα οδηγήσει στο θάνατο του τέρατος της φοροδιαφυγής, που εδώ και διακόσια χρόνια ρουφάει το αίμα των πολιτών και του κράτους.  Η άποψή μας    βασίζεται σε δύο απλές σκέψεις.  Πρώτον ότι ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ισχυρό κίνητρο για να δηλώνει το εισόδημά του (τα περί απόκτησης φορολογικής συνείδησης είναι κουραφέξαλα) και δεύτερον ότι το χρήμα πρέπει να φορολογείται εκεί όπου υπάρχει κι όχι εκεί από όπου πέρασε.

Για να υλοποιηθούν οι σκέψεις μας καταθέτουμε τις   ακόλουθες  προτάσεις:

Να απαλλάσσεται  κατά 100% από τη φορολογία το ποσό που θα αντιστοιχεί στο σύνολο των πιστοποιημένων δαπανών που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος, είτε είναι φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο. Αυτό θα δημιουργήσει πανίσχυρο κίνητρο στον καταναλωτή,  που θα απαιτεί την πιστοποίηση της δαπάνης του, γεγονός που θα οδηγεί στον εντοπισμό του χρήματος και στη συνακόλουθη φορολόγησή του.

Η εφαρμογή του παραπάνω θα γίνει εύκολα   αν ο κόσμος πεισθεί ότι πρέπει να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του μέσω τραπεζών. Είτε με τη χρήση επιταγών, είτε με πιστωτικές  κάρτες.

Να φορολογείται μόνο το χρήμα. Όχι η περιουσία (αφού έχει φορολογηθεί κατά την αγοροπωλησία) εφόσον δεν αποφέρει εισόδημα. Εάν αποφέρει, να  φορολογείται το εισόδημα και μόνον αυτό.

Τέλος να υπάρξει διαγραφή  ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ για τα χαμηλά εισοδήματα και την ρύθμιση των υπολοίπων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που δεν θα θίγει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.

Συνάδελφοι

Ο αγώνας πρέπει να είναι  καθολικός, ενωτικός, ταξικός , μαζικός,  συνεχής

Επιδιώκουμε μαζί με  τις ομοσπονδίες των εργαζομένων, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, να υπάρξουν  πρωτοβουλίες ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αρωγοί στη συνεχή προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας και  να αντισταθούν στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων , που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση.

Ιούλιος 2012

Last Updated on Monday, 16 July 2012 14:00
 

Web Hosting by ibiscus