28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΣΠΕΡΤ PDF Print E-mail
Written by Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.   
Monday, 16 July 2012 14:01

28o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΠΕΡΤ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΠΑΝΑΓ.  ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗ

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ,

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ  Γ.Σ.Σ.Ε.,

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ,

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΕΡΤ,

ΚΥΡΙΕ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕ ΤΗΣ ΕΡΤ,

ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Τ/Ο ΚΑΙ Ρ/Φ,

ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΣ ΕΡΤ,

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να παραβρεθείτε στο συνέδριό μας.

Το 28ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ που ξεκινά σήμερα πραγματοποιείται υπό καθεστώς πρωτοφανούς διωγμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Τα συνδικάτα καλούνται να αντιμετωπίσουν επιθέσεις που παρόμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι η πρώτη φορά που τόσο βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν βαπτιστεί προνόμια και καταπατούνται. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα με αναγκαστικές περικοπές στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία ακόμα και στη σίτιση.

Η απόγνωση και ο φόβος για το αύριο φωλιάζουν στις ψυχές των εργαζομένων.  

Είναι η πρώτη φορά που η κοινή λογική κακοποιείται βίαια και όλα όσα ίσχυαν στο παρελθόν και θεωρούνταν δεδομένα παύουν να ισχύουν.

Τιμωρούνται σκληρά οι κατεξοχήν άμοιροι ευθυνών που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και μένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Σε μια παρατεταμένη εποχή συνεχούς αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και τη Χώρα μας.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν συκοφαντηθεί ασύστολα απ’ τους δυνάστες δανειστές - τοκογλύφους αλλά και ακόμα κι από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραβλέποντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τεκμηριώνουν ότι είμαστε οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πάνω από το 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε ότι η χώρα μας είναι η Ευρωπαϊκή Πολυνησία . Δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο να έχουν όλοι υγεία, παιδεία, θρησκευτικά πιστεύω, δημόσια διοίκηση κλπ δεν αφορά το καθένα απ’ τα νησιά μας ;

Συγχρόνως πάλι με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής – η οποία δυστυχώς περιορίζεται στο ρόλο του αξιολογητή των τραγικών αποτελεσμάτων των εφαρμοσμένων πολιτικών που εξοντώνουν τους λαούς – είναι ότι η πραγματική ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 25% στην Ελλάδα και το 70% του ελληνικού λαού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι προκρούστιες λογικές των μνημονίων και των κυβερνήσεων ως τώρα, μόνο δικαιοσύνη δεν παράγουν. Η ισοπέδωση αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων πάντα προς τα κάτω και στο έλεος των ιδιοκτητών αφεντικών, φέρνει την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής.  Οι μνημονιακοί νόμοι 3833/2010, 3845/2010 και 4046/2012 και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου 6/2012 είναι απαράδεκτοι, αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και αντίθετοι στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ η ΠΟΣΠΕΡΤ η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ και όλα τα συνδικάτα το έχουν τονίσει με όλους τους τρόπους. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» ευτυχώς η ειρηνοδίκης Σταυρούλα Κουτρουβίδα δεν ακολούθησε την πεπατημένη και ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας  και εξέδωσε απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικούς τους παραπάνω νόμους.

Οι συνεχείς αντεργατικές παρεμβάσεις που επιδείνωσαν δραματικά τις εργασιακές σχέσεις και μεγάλωσαν την ανασφάλεια συνεχίζουν να ισχύουν παρά τις εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνόντων ότι κάνουν ότι μπορούν . Οι Έλληνες εργαζόμενοι αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί και είναι πολύ δύσκολο εάν όχι αδύνατο να πειστούν περί του αντιθέτου. Οι διάφορες μορφές εργασίας – δουλείας, εξαπλώνονται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πάσης φύσεως εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, τα stage παλιότερα, οι ωρομίσθιοι και ένα σωρό άλλα εφευρήματα, καταδεικνύουν την απεριόριστη  ελληνική εφευρετικότητα όταν πρόκειται να καταπατηθούν  τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα μιας αναποτελεσματικής και βλαπτικής πολιτικής.

Παράλληλα με τους αντεργατικούς νόμους ήρθαν και οι νόμοι που σκοτώνουν τα ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία. Η κλοπή και η κατασπατάληση του πλούτου των ταμείων – στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης για τη «διάσωση της χώρας» – για άλλη μια φορά, είναι σε βάρος όλων αυτών (εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων)  που τόσα χρόνια έντιμα και καθαρά ήταν συνεπείς και πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, για να έχουν Υγεία και Σύνταξη, συνταγματικά κατοχυρωμένα «προνόμια», που σήμερα έχουν γίνει ψίχουλα και δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Καταργούνται οργανισμοί όπως της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα έπρεπε να χρηματοδοτούνταν  από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, πλην όμως οι τελευταίοι κάπου ξεχάστηκαν. Έτσι παραμείναμε εμείς οι εργαζόμενοι να τους χρηματοδοτούμε, ενώ ο ρόλος του κράτους ήταν να διορίζει μόνο Διοίκηση ως εγγυητή της λειτουργίας. Ξάφνου το κράτος παράνομα, καταχρηστικά και βάναυσα καταργεί αυτούς τους οργανισμούς, στέλνοντας 1.500 εργαζόμενους σε αυτούς μαζί και τους εργαζόμενους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ανεργία. Ταυτόχρονα οι χαμηλόμισθοι, χάνουν τα οφέλη που διασφάλιζαν αυτοί οι οργανισμοί. Τα συσσωρεμένο κεφάλαιο – περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ – και τα γραφεία που θα στεγαζόταν η νέα αυτοδιαχειριζόμενη υπηρεσία, όπως είχε εξαγγελθεί, χάνονται και αυτά. Δεν μπορούμε παρά να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας!  Κι όλα αυτά γιατί; Διότι στόχος είναι να χτυπηθεί με άλλον ένα τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η καταπάτηση και η κατάχρηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο οργανισμών.

Η συνεχής λιτότητα η φτωχοποίηση, η ακρίβεια, η ανεργία, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, η ανάδειξη του ιδιωτικού τομέα ως «μόνης λύσης», η εξαφάνιση κάθε μορφής κοινωνικής στοργής, η αδικία, η ανισότητα, η ακύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών και η καταπάτηση εκ μέρους της πολιτείας, των συνταγματικών της υποχρεώσεων, οδηγούν σε δραματική και βίαιη ανακατανομή εισοδήματος και δικαιωμάτων και ενισχύει πολλαπλασιαστικά τη δύναμη του κεφαλαίου στην πολιτική εξουσία που την χρησιμοποιεί καταστρέφοντας σε μαζική κλίμακα τις ζωές των Ελλήνων  και την Ελλάδα.

Οι εξαγγελίες των νέων Υπουργών της Κυβέρνησης – παρ’ ότι δεν έχουν γίνει προγραμματικές δηλώσεις ακόμα – επιβεβαιώνουν τους φόβους των εργαζομένων ότι τίποτα δεν θ’ αλλάξει γι’ αυτούς και τα μνημόνια και οι όροι τους θα περάσουν πάλι από την πλάτη τους. Εξαγγελίες τύπου : ότι άμεσα  θα δημιουργηθούν οι ειδικές ζώνες απασχόλησης και η επανεμφάνιση των εφεδρειών – απολύσεων με άλλον τρόπο για όσους είναι από 30 χρονών και πάνω προοιωνίζουν ένα τραγικό μέλλον που θα συναντήσει όμως την καθολική αντίδραση των εργαζομένων.  Το μέλλον μας, μας ανήκει ! δεν το εκχωρούμε σε κανέναν.

Αυτή η κατάσταση κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν οργή για την ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Σπρώχνει τους εργαζόμενους στον ατομικισμό που προωθούν με χαρά τα κυρίαρχα επικοινωνιακά μέσα, σε μια κοινωνία απόλυτης σήψης, παρακμής και αποχαύνωσης, με ανθρώπους που αντί να σχεδιάζουν ελπιδοφόρα το μέλλον τους γίνονται νεόπτωχοι και «απαλλοτριώνουν» σκουπιδοντενεκέδες σαν λεία της δικιάς τους επανάστασης για ζωή.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι εργαζόμενοι στα ΗΜΜΕ  απαιτούμε από την νέα Κυβέρνηση να τηρήσει και να υπερασπίσει με νέες βελτιωμένες θέσεις για τους εργαζόμενους το θεσμικό πλαίσιο για τα ΗΜΜΕ. Να στηρίξει τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων , τις συλλογικές συμβάσεις και το συλλογικό δίκαιο. Να ισχύσει πάλι το καθεστώς των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, των κλαδικών συμβάσεων, των μετενεργειών κλπ.  Να επανέλθουμε δηλαδή στο προηγούμενο καθεστώς. Επίσης  να επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα του 2009, η λειτουργία του ΟΜΕΔ, ενός θεσμού που η δημοκρατία απαιτεί.  Θέλουμε ένα ΟΜΕΔ να δίνει λύσεις και όχι ένα ΟΜΕΔ να παίζει το ρόλο της ιδιαιτέρας του κεφαλαίου.

Η τρόικα, η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες των ΗΜΜΕ καλά θα κάνουν να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, συνεργεία ενός ατόμου, ενοποιήσεις παραγόμενου έργου, κατάργηση επαγγελματικών αδειών προς χάρη δήθεν της οικονομίας κ.λπ. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο της χώρας. Αν δεν υπάρξει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αναλογικής κατανομής των βαρών, δεν προβλέπεται ένα ομαλό και ειρηνικό μέλλον αντάξιο της ανάγκης που έχει η χώρα και που σε αυτό έχουμε συμβάλλει όλοι οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΗΜΜΕ και η διογκούμενη εμπορευματοποίηση βαθαίνουν το έλλειμμα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και κοινωνικής έκφρασης με κυρίαρχο και εντεινόμενο το ρόλο της διαπλοκής σε βάρος του λαού, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ή προσπαθεί να υποβαθμιστεί συνεχώς ο εθνικός, πολιτιστικός, δημοκρατικός και περιφερειακός ρόλος της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ο έλεγχος από τον στραγγαλισμένο οικονομικά και υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και τις επιτροπές του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτος. Οι φιλοεργοδοτικές συμπεριφορές και οι νομοθετικές ρυθμίσεις των μέχρι τώρα κυβερνήσεων προς όφελος της εργοδοσίας, αποθρασύνουν την τελευταία που με τις ενέργειές της ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον  των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις, εφεδρείες, «εθελούσιες» εξόδους,  κλπ σε όλο τον χώρο των ΗΜΜΕ, ιδιωτικό, δημόσιο και δημοτικό.

Σας προειδοποιούμε ότι θα αντιδράσουμε ΑΜΕΣΑ με ένα συγκροτημένο σχέδιο σε όλα τα επίπεδα για να μπει επιτέλους φραγμός σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.

Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των συνεδρίων μας.

Θα κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους.

Θα επιδιώξουμε λύσεις και θα δρομολογήσουμε δράσεις προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε.

Με αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλου του χώρου των Μ.Μ.Ε. και του  Δημόσιου και  του Ιδιωτικού τομέα αλλά  και αλληλέγγυα σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζουμε ότι στα τόσα πολλά αιτήματά μας θα αντιτάξετε το επιχείρημα “Πού να βρεθούν τόσα χρήματα;”. Αυτό άλλωστε είναι το άλλοθι όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ρημάζουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους φορολογώντας τους άγρια. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς σήμερα εδώ και σας λέμε ότι σύμφωνα με αυτά που ειπωθήκαν από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, η φοροδιαφυγή πλησιάζει αν δεν ξεπερνάει τα 70 δις ευρώ ετησίως. Θα πεί κάποιος “πώς θα πιαστεί αυτή η φοροδιαφυγή;” Το συνδικάτο μας λοιπόν, η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. – αν και δεν είναι δικό της αντικείμενο – λέει ότι μπορείτε να συλλάβει η κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος αυτής της φοροδιαφυγής, αρκεί να εγκαταλείψει τα αναποτελεσματικά και γελοία τεκμήρια διαβίωσης  και τα άλλα χωροφυλακίστικα μέτρα (αν λειτουργούσαν, η φοροδιαφυγή θα αποτελούσε παρελθόν) και να εστιάσετε σε δύο απλές αλήθειες. Πρώτον. Ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ισχυρό κίνητρο για να δηλώνει το εισόδημά του (τα περί απόκτησης φορολογικής συνείδησης είναι όνειρα θερινής νυκτός) και δεύτερον ότι το χρήμα πρέπει να φορολογείται εκεί όπου υπάρχει κι όχι εκεί από όπου πέρασε, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί από όπου πέρασε, δεν υπάρχει πια.

Για να υλοποιηθούν οι σκέψεις μας αρκεί να εφαρμοστούν οι ακόλουθες τρεις προτάσεις:

 1. Να απαλλάσσεται κατά 100% από τη φορολογία το ποσό που θα αντιστοιχεί στο σύνολο των πιστοποιημένων δαπανών που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος, είτε είναι φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο. Αυτό θα δημιουργήσει πανίσχυρο κίνητρο στον καταναλωτή, που θα απαιτεί την πιστοποίηση της δαπάνης του, γεγονός που θα οδηγεί στον εντοπισμό του χρήματος και στη συνακόλουθη φορολόγησή του. Φανταστείτε τι θα γίνει αν συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ότι θα πληρώνουν φόρο μόνον για χρήματα που έχουν, αρκεί να είναι πιστοποιημένες όλες οι δαπάνες τους. Θα γίνει ο καθένας ένα μικρό και εξαιρετικά ευσυνείδητο ΣΔΟΕ και το χρήμα της παραοικονομίας θα έρθει στην επιφάνεια.
 2. Η εφαρμογή του παραπάνω θα γίνει εύκολα και απλά, αν ο κόσμος πεισθεί ότι πρέπει να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του μέσω τραπεζών. Είτε με τη χρήση επιταγών, είτε με πιστωτικές κάρτες.
 3. Να φορολογείται μόνο το χρήμα. Όχι η περιουσία, (αφού έχει φορολογηθεί κατά την αγοροπωλησία) που δεν αποφέρει εισόδημα. Εάν αποφέρει, να φορολογείται το εισόδημα και μόνον αυτό.

Τα παραπάνω είναι απλή κοινή λογική που δυστυχώς στις μέρες μας έχει πάει περίπατο. Γι΄αυτό σας προτρέπουμε να μεταφέρετε τα παραπάνω στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι η υλοποίησή τους θα οδηγήσει στο θάνατο του τέρατος, που δεν είναι άλλο από τη φοροδιαφυγή, που εδώ και διακόσια χρόνια ρουφάει το αίμα των πολιτών και του κράτους. Θάρρος χρειάζεται. Το έχετε;

Κύριε  υπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά τα χώρο των Η.Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα της ΕΡΤ. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι κοινοί ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που η ΕΡΤ μπορεί να παίξει το ρόλο που έχει χρέος, της αρμόζει και είναι συνταγματική επιταγή. Όλο αυτό τον καιρό άδικα και αναίτια οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, λοιδορήθηκαν από τα κάθε λογής συμφέροντα ακόμα και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρά ταύτα αγόγγυστα προσφέραμε τις υπηρεσίες μας ώστε η ΕΡΤ σήμερα να είναι πλεονασματική με πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ και 90 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων (το 70% πανθομολογούμενα είναι συμβολή των εργαζομένων) εν αντιθέσει με την προηγούμενη τριετία και είμαστε παρόντες στην αξιοποίηση μέσων και προσωπικού, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες και εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, χρηματοδοτώντας δράσεις της,  ώστε η ΕΡΤ να παράγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σ’ αυτές τις συνθήκες που διαμόρφωναν άλλοι για μας. Μην ξεχνάτε ότι στην ΕΡΤ την τελευταία τριετία είχαμε έξι αρμόδιους υπουργούς με διαφορετικές στρατηγικές μεταξύ τους – ποιος ξεχνάει αλήθεια τον περιβόητο Μόσιαλο ! που ήθελε να κλείσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ΕΡΤ προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων και ενάντια στον πολιτισμό και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της ΕΡΤ ή τον ανεκδιήγητο Καψή ! Επίσης είχαμε τρεις Διευθύνοντες Συμβούλους και μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των αναλήψεων ευθύνης τους.

Ελπίζουμε σε δυναμικές γρήγορες αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μια ουσιαστική επικοινωνία ώστε από κοινού, ανάλογα με τις θεσμικές δυνατότητες, να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση  και την πρόοδο της δημόσιας  ΕΡΤ, αλλά και για την κοινωνικά ορθή χρήση του δημόσιου αγαθού των Ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε.

Κύριε υπουργέ,

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα Η.Μ.Μ.Ε. είναι πολλά και σύνθετα, ιδιαίτερα επείγοντα, αφού αφορούν ακόμα και απολύσεις από τα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε., με καταστρατήγηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αδειοδότηση τους!

Την ύπαρξη σταθερού και βιώσιμου πλαισίου λειτουργίας της Δημοτικής Ρ/Φ έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Συνοπτικά θα σας παρουσιάσουμε αυτά τα 2 κεφαλαία που έχουν τόσα κοινά, ως προς τα ζητήματα των εργαζομένων, αλλά και τόσο διαφορετικά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα απορρέοντα εξ αυτού συμφέροντα.

Α. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ και μετά από το καθεστώς αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος επί εποχής Παναγόπουλου που όλοι γνωρίζουμε και που εμείς είχαμε καταγγείλει με τόση ένταση, πιστέψαμε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιτέλους θα επιτελούσε το έργο το οποίο άλλωστε προβλέπεται από το σύνταγμα. Με το νόμο 1730/87 είχαν καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας και η δράση της. Όλο αυτό το διάστημα εμείς οι εργαζόμενοι ήμασταν οι μόνοι που δράσαμε με στόχο την αποκάλυψη και την καταγγελία των οικονομικών - διαχειριστικών σκανδάλων της προηγούμενης Διοίκησης, αλλά και την δικαστική διαλεύκανση τους.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα της ΕΡΤ κληρονομήθηκαν από την αλόγιστη κακοδιοίκηση της προηγούμενης πενταετίας. Η νέα Διοίκηση, στη μετά Παναγόπουλο εποχή (λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. που σταθερά και αταλάντευτα στήριζε την εξυγίανση της Εταιρίας) και στο πλαίσιο των εξαγγελιών της τότε Κυβέρνησης, χάραξε νέους άξονες στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ με σαφείς στόχους τον εξορθολογισμό λειτουργίας, τη διαφανή αξιοποίηση του προσωπικού, την περιστολή των δαπανών, την δραστική κατάργηση της αδιαφανούς διαχείρισης προμηθειών και κάθε λογής ανεξέλεγκτων δαπανών.

Αρχικά η προσπάθεια αυτή είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και η εταιρία άρχισε να λειτουργεί καλύτερα και ορθολογικότερα. Τα πρώτα πλεονάσματα έκαναν την εμφάνισή τους, αν και σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στις σκληρές και άδικες μειώσεις του ήδη χαμηλού εισοδήματος των εργαζομένων. Κατόπιν αυτών και ενώ οι εργαζόμενοι απαξιωμένοι από κάθε λογής ξυλοκόπους ! έδιναν συνεχή αγώνα για την εξυγίανση της ΕΡΤ και την κατοχύρωση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας. Επιχειρήθηκε η διάλυση της ΕΡΤ. Να μη ξεχνάμε ότι – όπως αναφέρθηκε και παραπάνω – υπήρξαν έξι υπουργοί και τρεις διοικήσεις σε αυτό το διάστημα. Αν εξαιρέσουμε τη μικρή παρένθεση Χυτήρη ο οποίος ήταν γνώστης και ένθερμος υποστηρικτής και συμπαραστάτης στη μάχη που έδινε η ΠΟΣΠΕΡΤ για την ΕΡΤ υπέρ του ενημερωτικού, πολιτισμικού, πολυπολιτισμικού, ψυχαγωγικού, αναγκαίου και συνταγματικού της ρόλου και κατά της συρρίκνωσής της. Σε αυτό το ίδιο διάστημα άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου για την ΕΡΤ, με τον Προβόπουλο να αναγγέλλει το κλείσιμό της. Η επίθεση  συνεχίστηκε από την κυβέρνηση και τους μνημονιακούς ιδιωτικούς σταθμούς κυρίως του ΣΚΑΙ ώστε εναρμονισμένοι να φτάσουν στο στόχο.

Επίσης το ίδιο διάστημα έγινε πράξη ο αγώνας και η αγωνία της ΠΟΣΠΕΡΤ για τους συναδέλφους συμβασιούχους, οι οποίοι επιτέλους προσλήφθηκαν στην ΕΡΤ και στήθηκε το high definition που λειτούργησε, χωρίς πλήρες πρόγραμμα, χάρη στην αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης, αλλά και χάρη στην ανυποχώρητη στάση και θέληση των εργαζομένων για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, επίσης επιτέλους άρχισε η αξιοποίηση από την ΕΡΤ για την ΕΡΤ του αρχείου της, καθώς και η εκμετάλλευση των μέσων και του προσωπικού στα πολυμέσα με θαυμάσια αποτελέσματα, με παραγόμενο έργο και υπηρεσίες τεράστιας απήχησης που είναι αντάξιο μιας δημόσιας τηλεόρασης. Αμέσως μετά η ΕΡΤ μπήκε στη δίνη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα  και με Υπουργό τον περιβόητο Μόσιαλο ο οποίος αφού κακώς έκλεισε το ΙΟΜ και το ΕΟΑ τα κληροδότησε στην ΕΡΤ χωρίς όμως το έμπειρο προσωπικό τους που ήταν απαραίτητο και χρειαζόταν στην ΕΡΤ – τους έστειλε σε εφεδρεία – απόλυση και συνεχίζοντας το παρανοϊκό του έργο ήθελε να συρρικνώσει και το κύριο παραγόμενο έργο της ΕΡΤ κλείνοντας ΕΤ1, περιφερειακούς σταθμούς, ραδιοτηλεόραση, πομπούς, ραδιόφωνα κλπ και στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εφεδρεία με ένα πρόγραμμα δήθεν εξυγίανσης στην ΕΡΤ που ήταν ήδη εξυγιασμένη.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ – όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ – δημοσιογράφοι, καλλιτεχνικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ενωμένοι σα γροθιά με την καθοδήγηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ κ.α. με συνεχείς αγώνες, με τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης και πολλών βουλευτών της κυβέρνησης καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή και λειτουργούσα την ΕΡΤ αφού κυρίως πείσαμε την κοινή γνώμη (έρευνα GPO). Τον  Μόσιαλο διαδέχτηκε ο Καψής, ο οποίος συνεπικουρούμενος και από τις Γενικές Γραμματείες, συνέχισε την πορεία Μόσιαλου, με ηπιότερη ένταση, αλλά με τον ίδιο στόχο. Συγχρόνως με τα παραπάνω το δεύτερο μνημόνιο με τα τραγικά αποτελέσματα εξώθησε όλους τους εργαζόμενους και ιδίως εμάς των ΜΜΕ, σε νέες μεγάλες κινητοποιήσεις, επειδή της αφαίμαξης του ήδη μικρού μισθού μας, μας ενέτασσε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο από το οποίο εκτός των επιπλέον μειώσεων κατά 30% – 40%, μετέτρεπε την ΕΡΤ και την ενημέρωση σε κυβερνητική υπηρεσία και τους ανθρώπους που υπηρετούν την ενημέρωση σε δημόσιους υπαλλήλους. Πρωτοφανές ! Σε όλα τα παραπάνω η διοίκηση της ΕΡΤ αν και προσπαθούσε, ποτέ δεν ήταν όσο πειστική θα έπρεπε και όσο επέβαλαν οι περιστάσεις για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματά τους για ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση και αξιοπρεπή εργασία. Πελαγοδρομούσε μέσα από εντολές, ανασφάλειες, πιέσεις και ίσως από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ώστε στην ουσία να την ενδιαφέρουν μόνον οι οικονομικοί δείκτες που έδειχναν την εξυγίανση της ΕΡΤ, ξεχνώντας βέβαια ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι τεχνολογικοί εξοπλισμοί και ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε και μάλιστα ερχόταν και πρώτη, χάρη στην αξιοσύνη, τη φιλοτιμία, την αξιοπρέπεια και την χρηματοδότηση πολλές φορές του παραγόμενου έργου της από τους εργαζόμενους. Τα πλεονάσματα της ΕΡΤ που δεν έγιναν πρόγραμμα, τεχνολογικός εξοπλισμός, συντήρηση εγκαταστάσεων, προσλήψεις, μπήκαν στο στόχο από την κυβέρνηση. Η Διοίκηση ασφαλώς προσέτρεξε να προσφέρει βοήθεια. Η δυναμική παρέμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ που ακόμα και με δικαστικούς αγώνες απέτρεψε ώστε να μη φύγουν από την ΕΡΤ αυτά τα ποσά.

Η πολιτεία άλλωστε εισπράττει από την ΕΡΤ πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ από φόρους.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η διοίκηση έδειχνε και δείχνει ότι προσπαθεί. Όμως οι επιτυχίες της που προβάλλονται κατά κόρον, σε κανένα σημείο τους δεν αφορούν τους εργαζόμενους εν τη πράγμασι. Οι ευχαριστήριες επιστολές για το προσωπικό  και τη μεγάλη συμβολή του που με την προθυμία του, το ζήλο του και την αυταπάρνησή του συνέβαλε τα μέγιστα στις πολλές επιτυχίες της ΕΡΤ είναι στην ημερησία διάταξη από τη Διοίκηση. Είναι όμως η αλήθεια την οποία δεν μπορεί κανείς να αποκρύψει και είναι υποχρέωση της διοίκησης να το ανακοινώνει.

Στην πραγματικότητα όμως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρά την αυταπάρνηση που δείχνουν

Α) δεν έχουμε σύμβαση από το 2008, δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η συλλογική σύμβαση που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί μέχρι τις 14 Μαΐου 2012, που αφορά σε θεσμικά ζητήματα και η πολιτεία και ο τότε αρμόδιος υπουργός προέτρεπε να υπογραφούν.

Β) Δεν έχουν προσληφθεί ακόμα όλοι οι συμβασιούχοι ο αριθμός των οποίων – με ευθύνες πολιτείας και διοίκησης – είναι κουτσουρεμένος, την ώρα που  το προσωπικό όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά κινδυνεύει το παραγόμενο έργο της ΕΡΤ να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Τα δε ρεπό έχουν φτάσει στις 25.000 περίπου.

Δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε αμοιβές από πληρωμή ρεπό, ούτε εξαιρέσιμα. Θέλουμε προσλήψεις, γιατί είναι άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία της ΕΡΤ και γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ το επιτρέπουν. Θέλουμε να τηρούνται οι εργασιακοί νόμοι, άλλωστε ελάχιστοι έμειναν.

Στην ΕΡΤ απασχολούνται 2.800 περίπου, αναλογικά οι λιγότεροι εργαζόμενοι σε ΗΜΜΕ και είμαστε από τους χαμηλότερα αμειβόμενους.

Δεν ξεχνάμε και μην ξεχνάτε ότι εκτός από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης του 2009 που δεν υπογράψαμε, υποστήκαμε μειώσεις στην ΕΡΤ από 25% έως 45% για κάθε εργαζόμενο.

Με βάση τα παραπάνω κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία της εταιρίας, αν δεν γίνουν οι παρακάτω ρυθμίσεις.

1

Άμεση Υπογραφή συλλογικής σύμβασης 

2

Δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ που προβλέπεται από ΠΝΠ που αφορά το μισθολόγιο

3

Τα ….. πλεονάσματα της ΕΡΤ πρέπει να επιστραφούν στον Έλληνα πολίτη μέσω των υπηρεσιών της ΕΡΤ, δηλαδή με πρόγραμμα, με καλύτερο πρόγραμμα (Αθλητικό, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ενημέρωση), με συντήρηση των εγκαταστάσεων και αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο νόμος 1730 είναι σαφής. 

4

Άμεση Πρόσληψη ΣΟΧ – Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει το πλαφόν του Προεδρικού Διατάγματος 164 ως προς τον περιορισμό των 2 χρόνων.

5

Άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να ισχύσει η εξαίρεση από τις ΔΕΚΟ όπως είχε γίνει με το νόμο 3429/2005 ΦΕΚ 492/18-4-2006. Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος ισχύει. Η ΕΡΤ είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν πρέπει να στοχοποιείται και να συγκαταλέγεται με άλλες προβληματικές εταιρίες.

6

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 1/5 για τη διετία και κατόπιν του απαραίτητου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η μαύρη εργασία, η αδήλωτη, οι εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και άλλες μορφές εργασίας στην ΕΡΤ. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτελεί πυλώνα αυτής της μαύρης και ψευδεπίγραφης εργασίας

7

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα της ΕΡΤ να μπορεί να συνάπτει περιορισμένου αριθμού συμβάσεις έργου – πραγματικές συμβάσεις έργου. Όσο κι αν είμαστε αντίθετοι, η στήριξη της εσωτερικής παραγωγής κάνει αυτές τις μορφές εργασίας απαραίτητες

8

Πάγιο και διαρκές αίτημά μας είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας που παρείχαν επί σειρά ετών οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164. Είναι οι μόνοι απ’ όλο το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν το έχουν πάρει

9

Άμεση νομοθετική ρύθμιση που αφορά το 10% των εξαιρέσιμων – εκτός έδρας μετακινήσεων. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τηλεόραση επί 24ωρου βάσεως χωρίς να υπερβεί αυτό το ποσό, για παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, συντήρηση εγκαταστάσεων (κτίρια, αναμεταδότες, πομποί) και αφορά έξοδα κινήσεως, ύπνου, φαγητού, αργίες, Κυριακές, νυχτερινή εργασία κλπ όταν μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν φύγει από την ΕΡΤ με συνταξιοδοτήσεις και εφεδρεία 1300 άτομα περίπου.

10 

Άμεση υπογραφή ΚΥΑ (όπως έγινε και σε άλλους φορείς) για την δίκαιη, ισότιμη και ισορροπημένη πληρωμή των εκτός έδρας μετακινήσεων

11

Το πλαφόν των 4.000 ευρώ να είναι ετήσιο (δλ. 4.000 Χ 12 = 48.000) και όχι μηνιαίο

12

Να σταματήσει επιτέλους η ΕΡΤ την παράνομη και καταχρηστική «τροφοδότηση» του παραγόμενου προϊόντος της, κυρίως σε ειδησεογραφικό υλικό μέσω pull κυκλωμάτων στα ιδιωτικά κανάλια, ιδιωτικοποιώντας έτσι τη δουλειά των εργαζομένων της ΕΡΤ που πληρώνει ο ελληνικός λαός και συμβάλλοντας στις απολύσεις και την ανεργία στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Η Διοίκηση της ΕΡΤ με απόφασή της και μετά από πόρισμα επιτροπής δεσμεύτηκε να δοθεί οριστική λύση, όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.

13

Ζητάμε αύξηση της εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ που να προσεγγίζει το 65%. Παράλληλα έλεγχος και διαφάνεια θεσμικά κατοχυρωμένη και στους όρους συνεργασίας με την ελεύθερη αγορά για την προμήθεια εξωτερικών παραγωγών με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους (έχουμε καταθέσει υπόμνημα).

14

Ζητάμε έλεγχο και σύμφωνα με τους νόμους από μεικτές επιτροπές ΣΕΠΕ και ΙΚΑ στα ενοικιαζόμενα van και τηλεοπτικά συνεργεία

15

Νέο οργανόγραμμα που να καλύπτει τις σύγχρονες τ/ο και ρ/φ ανάγκες

16

Business plan όπως έχει υποχρέωση η Διοίκηση να καταθέτει.

17

Ζητάμε αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ιεραρχίας. Οι θέσεις να καλύπτονται μέσα από εσωτερική προκήρυξη και με προκαθορισμένους και σαφείς όρους βαθμολόγησης

18

Μείωση προσωπικού ειδικών θέσεων και ειδικών συμβάσεων.

19

Κατάργηση των «παγωμένων» θέσεων εργασίας – είναι ντροπή να υπάρχει υποχρεωτική αργομισθία γιατί κάποιοι δεν είναι αρεστοί.

20

Άμεση προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα τα διεθνή δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ

21

Τη συνέχιση της έκδοσης του ιστορικού περιοδικού Ραδιοτηλεόραση

22

Την περαιτέρω στήριξη και αξιοποίηση του Μουσείου - Αρχείου και των πολυμέσων

23

Πλήρης λειτουργία και αξιοποίηση του ΗD ERT 

24

Να μη γίνεται συλλογή θεμάτων από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιείται web κάμερα για τα θέματα της ΕΡΤ εκτός εξαιρετικά ειδικών περιπτώσεων.

25

Ζητάμε να υπάρξουν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ μέσω μιας ΑΣΚΕ λειτουργούσας όμως και όχι απαξιωμένης ή  με γνώμονα το πόρισμα Αλιβιζάτου. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας η δυαρχία στην ΕΡΤ δεν είχε τα οφέλη που προσδοκούσε ο νομοθέτης. Το φοβόμαστε και το είχαμε τονίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τότε όμως ήταν διαφορετικές οι διαβεβαιώσεις. 

26

Αδειοδότηση  συχνοτήτων σε πομπούς ραδιοφωνίας στην ελληνική περιφέρεια

27

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή ή αν κληθείτε να συντάξετε άλλο, θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δικλίδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και παράλληλα να θέσει κανόνες τέτοιους που δεν δημιουργούν εμπόδια και φραγμούς στη ανάπτυξη του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Πιστεύουμε ότι η Κυβερνητική Πολιτική για τους Παρόχους δικτύου θα εξακολουθήσει να είναι η ίδια δηλ. η ΕΡΤ θα μπορεί να είναι όπως και σήμερα Δημιουργός και Πάροχος περιεχομένου και να έχει την εποπτεία των υφιστάμενων και μελλοντικών Πάρκων κεραιών για όλα τα ΜΜΕ. Η  ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο που θα ακολουθήσει λόγω του ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα Ιδιωτικά και Δημόσια ΜΜΕ και αν κρίνουμε από τις «διαρροές» και τη πληροφόρηση από τους ιδιοκτήτες των σταθμών φαίνεται ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν άμεση σχέση  με εργασιακά θέματα, για τα θα σας καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις.

28

Σύνταξη του οριστικού χάρτη συχνοτήτων, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του και το ψηφιακό μέρισμα (ήδη το Υπουργείο Υποδομών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

29

Εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τη χωροθέτηση των πάρκων κεραιών και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και κεραιοσυστημάτων

Ζητάμε ισχυροποίηση των περιφερειακών σταθμών και ανάπτυξη της ΕΡΤ3.

Για την ΕΡΤ3 πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη ο ειδικός εθνικός περιφερειακός της ρόλος. Να αποκτήσει κτηριακές εγκαταστάσεις. Να μην είναι ο περιφερόμενος θίασος και να εξοπλιστεί με ΒΑΝ και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.

Στην ΕΡΤ3 ανήκουν τρία Ραδιοφωνικά και ένα Τηλεοπτικό Πρόγραμμα. Έχει δημιουργήσει περιφερειακά Τηλεοπτικά Στούντιο στη Φλώρινα στη Κομοτηνή και στη Μυτιλήνη. Θα μπορούσε στο πλαίσιο του περιφερειακού της χαρακτήρα, να εντάξει στη δύναμή της τους υφιστάμενους Τ/Ο σταθμούς Πάτρας και Ηρακλείου, που στη λογική της νέας λειτουργίας Shop in Shop θα εξυπηρετούν όλη την Εταιρία.

Για τους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται. Άλλοτε για συρρίκνωση, άλλοτε για υπαγωγή στη δομή λειτουργίας ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ τύπου και άλλοτε για κάθετη διακοπή της λειτουργίας τους, αγνοώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τη προσφορά τους ως δυνάμεων κοινωνικής συνοχής, που αναδεικνύουν τα ήθη, τα έθιμα και το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με την κοινωνική τους αποστολή αλλά και σε απόλυτους αριθμούς είναι μηδαμινό.

Οι 19 αυτοί περιφερειακοί σταθμοί πέρα από το σημερινό τους έργο, μπορεί με διαφορετική οργάνωση και ελάχιστη δαπάνη να μετασχηματιστούν σε μικρές δυναμικές ολοκληρωμένες αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες.

Δυναμικές ευέλικτες μονάδες παραγωγής Ραδιοφωνικού, Τηλεοπτικού και Ειδησεογραφικού προϊόντος απαραίτητου για την ΕΡΤ, που τώρα αναγκάζεται για να προμηθευτεί μέτριας ποιότητας υλικό αυτού του είδους, να το ακριβοπληρώνει σε τοπικούς ημιεπαγγελματίες.

Μικρές αλλά αποτελεσματικές τεχνικές βάσεις για να υποστηρίξουν άμεσα το εκτεταμένο τοπικό μας Δίκτυο εκπομπής, μονάδες διαθέσιμες για να υπηρετήσουν την ΕΡΤ οπουδήποτε.

Προβάλλει λοιπόν αναντίρρητα  η ανάγκη προάσπισης του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και στήριξης των εθνικών μας στόχων με ένα σύστημα επικοινωνιακής διαδικασίας δημόσιας αντίληψης.


Η Ε.Ρ.Τ δηλαδή ενιαία  με όλες τις υπηρεσιακές της μονάδες παρατεταγμένες στην εθνική προσπάθεια όχι μόνο αθηνοκεντρικού ενδιαφέροντος αλλά περιφερειακό και τοπικό και παγκόσμιο με πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στους τομείς της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας που να καλύπτει όλες τις περιοχές που ζούν και δραστηριοποιούνται οι Έλληνες μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β -  ΙΔΙΩΤΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

Οι εξελίξεις στο χώρο των ιδιωτικών Ρ/Τ σταθμών γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες : Απολύσεις, κλείσιμο Ραδιοφωνικών σταθμών, προσχηματικές «εθελούσιες», μη εφαρμογή Σ.Σ.Ε. και εργοδότες που, εκτός από το παιχνίδι εξουσίας που παίζουν χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συχνότητες, καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα  των  εργαζόμενων  στα  Η.Μ.Μ.Ε, υποβαθμίζουν την ποιότητα και συρρικνώνουν με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς Ρ/Τ σταθμούς βιώνουν με ολοένα μεγαλύτερη ένταση τα αποτελέσματα της κρίσης.

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μη εφαρμογή της ΣΣΕ με την χρήση εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων για την εργασία των τεχνικών ταλανίζει τους εργαζόμενους της ραδιοφωνίας στην συμπρωτεύουσα.

Παραθέτουμε μερικά πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ραδιόφωνο :

Ο εργοδότης των ραδιοσταθμών NITRO, DERTI και ουσιαστικός επενδυτής του life style στην χώρα μας, κος Κωστόπουλος έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους του για 3 μήνες. Ενώ παράλληλο δρόμο ακολουθεί και ο κύριος Κουρής των ραδιοσταθμών LOVE και ORANGE και ο έτερος της οικογένειας Κουρή ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού MAD.

Κορυφαίο διεκδικητικό παράδειγμα στον χώρο της ραδιοφωνίας αποτελούν οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού SENTRA, συμφερόντων Μπόμπολα, που βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις τις τελευταίες 85 ημέρες αντιδρώντας στις εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων τους μετά την άρνησή τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Στο ραδιοσταθμό ΑΡΗΣ FM της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι είναι σε κινητοποιήσεις  80 ημέρες και επτά μήνες απλήρωτοι.

Στον ραδιοσταθμό LIBERO της Θεσσαλονίκης η εργοδοσία με τρομοκρατία και τραμπουκισμούς επέβαλλε το νέο νομικό φρούτο «Ένωση Προσώπων» στους εργαζόμενους υπό την δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων.

Ανοιχτή βέβαια πληγή παραμένει για τους εργαζόμενους σε αυτά η λειτουργία και το Νομικό πλαίσιο των Δημοτικών Ηλεκτρονικών ΜΜΕ τα οποία αφού εξυπηρέτησαν διαφόρους Πολιτειακούς παράγοντες άλλοτε ως οικονομική λύση και άλλοτε ως μιντιακή φωνή σήμερα παραπαίουν με τους εργαζομένους τους πάντα να πληρώνουν βαρύ τίμημα απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας  με κορυφαίο παράδειγμα τον Δημοτικό ραδιοσταθμό Φυλής. Τον Ξένιο.

Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας:

Είναι φανερό πλέον ότι οι ιδιοκτήτες των Τηλεοπτικών Σταθμών, επιδιώκουν μαζικές απολύσεις Τεχνικού προσωπικού με σκοπό να αναθέσουν την τεχνική κάλυψή τους σε Εταιρίες Παραγωγής Τηλεοπτικών Έργων που έχουν καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δωρεάν και συνεχή παροχή της ΕΡΤ, όλου του ειδησεογραφικού υλικού στα ιδιωτικά κανάλια με το σύστημα pull.

Κόλαση έχει γίνει η ζωή των εργαζομένων  σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα! Κάθε μέρα απειλές και απολύσεις. Τα ιδιωτικά κανάλια «εθνικής εμβέλειας» παράνομα και παρά την υποχρέωση που προβλέπουν  οι άδειες λειτουργίας τους, απολύουν εργαζομένους.

Οι απειλές από τους εργοδότες για απολύσεις, μειώσεις μισθών εκτός Σ.Σ.Ε. και μονομερείς παραβιάσεις των Σ.Σ.Ε., αποτελούν κοινό τόπο πλέον με πρόφαση την «κρίση».

Κύριε υπουργέ, 

Οι εργοδότες των  ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. αποθρασύνονται  από την ατιμωρησία και την εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά της Πολιτείας!

Ζητάμε από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας του ιδιωτικού τομέα, την άμεση παρέμβαση σας για την άμεση ανάκληση των απολύσεων, και καταστρατήγησης Σ.Σ.Ε. και μονομερών μειώσεων μισθών καθώς και της κατατρομοκράτησης των εργαζομένων.

Η απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες συνέδραμε η ομοσπονδία κηρύσσοντας την συνέχισή τους όταν αυτές κρίνονταν παράνομες από τα δικαστήρια, οδήγησαν σε μια πρόταση από την ΕΙΤΗΣΕΕ να υπογραφεί  ΣΣΕ με μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών  9%, πάγωμα των ωριμάνσεων, νέες κλίμακες για τους νεοπροσλαμβανόμενους και τροποποίηση του άρθρου για τα διπλά τηλεοπτικά συνεργία. Η πρόταση απορροφήθηκε από την ΕΤΙΤΑ και την ΕΤΙΤΒΕ. Τώρα η ΕΙΤΗΣΕΕ απειλεί με μονομερείς μειώσεις και κατάργηση της υπάρχουσας ΣΣΕ ερμηνεύοντας την μνημονιακή νομοθεσία κατά το δοκούν.

ΑΛΤΕΡ

Τον χρόνο που μας πέρασε είδαμε στον τηλεοπτικό ALTER οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι και να πληρώνουν αυτοί τις εργοδοτικές επιλογές.

Τελματομένη η κατάσταση με τους εργαζόμενους απλήρωτους και σε επίσχεση από τον Δεκέμβριο του 2011. Η εκπομπή του αναλογικού σήματος του σταθμού κομμένη, η DIGEA στο ψηφιακό παίζει μπάρες για να μην ακούγεται η φωνή των απλήρωτων εργαζομένων του καναλιού και από τη NOVA  ο σταθμός εξαφανίστηκε. Υπάρχουν περιοδικές συζητήσεις για το μέλλον, με τον μεσολαβητή να έχει ζητήσει διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο για να υποβάλει το πόρισμά του.

MEGA 

Το κανάλι που τις στυγνές απολύσεις τις μετονόμασε σε … αποχωρήσεις. Προτάθηκε μια κατάπτυστη Σύμβαση την οποία τριάντα περίπου εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν και απολύθηκαν. Έκανε χρήση της μνημονιακής νομοθεσίας και οι αποζημιώσεις απόλυσης θα καταβληθούν σε πολύμηνες δόσεις.

ΣΤΑΡ

Επανειλημμένες μειώσεις μισθών και καταπάτηση άρθρων των ΣΣΕ. Απολύσεις και απειλές για περαιτέρω μειώσεις και απολύσεις. Δήλωση του Διευθύνοντα συμβούλου ότι το κανάλι το κρατά ο Βαρδινογιάννης γιατί είναι φιλάνθρωπος και δεν θέλει να βρεθούν άνθρωποι χωρίς δουλειά, γι’ αυτό εργαζόμενοι μην αντιδράτε.

ΑΝΤ1

Απολύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών σε δημοσιογράφους, διοικητικούς και σε μη μέλη της ΕΤΙΤΑ – ΕΤΙΤΒΕ

ΑΛΦΑ

Μετά την εθελούσια που έφυγαν πάνω από 100 εργαζόμενοι, έγινε προσπάθεια δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου για να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ η οποία κατακρεουργούσε τις υπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις και απαγόρευε τις απεργίες. Οι εργαζόμενοι του σταθμού αρνήθηκαν, ο διευθυντής που έκανε την πρόταση απομακρύνθηκε και τώρα κυκλοφορούν φήμες περί δήθεν στάση πληρωμών και άλλα τρομοκρατικά.

Περιφερειακοί και Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί:

Δραματική κατάσταση. Μεγάλες μισθολογικές μειώσεις, εκ περιτροπής εργασία από μία έως δύο μέρες την βδομάδα, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, παράνομες μεταβολές του χαρακτήρα τους (από ενημερωτικούς σε ψυχαγωγικούς ) και παρόλα αυτά η  πλειοψηφία των εργαζομένων απλήρωτοι επί μήνες, και οι πιο τυχεροί πληρώνονται έναντι και μεγάλες καθυστερήσεις.

Απαιτείται λοιπόν θέληση για αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τα θέματα λειτουργίας και αδειοδότησης των ιδιωτικών ράδιο τηλεοπτικών σταθμών και θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή εργασία των εργαζομένων, όπως :

 1. Οι τ/ο σταθμοί να είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα δικά τους παραρτήματα πλήρως επανδρωμένα τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.
 2. Οι τ/ο σταθμοί που θα πάρουν άδεια να αποδεικνύουν την τεχνική τους ικανότητα για εσωτερική παραγωγή σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ
 3. Να απαγορεύεται ρητά η εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών από τον ίδιο χώρο, η κοινή χρήση του τεχνικού προσωπικού τους και η κοινή χρήση του εξοπλισμού τους.
 4. Να απαγορευτεί η δωρεάν παροχή οπτικοακουστικού υλικού από την ΕΡΤ προς τους ιδιωτικούς σταθμούς αλλά και η μεταξύ των ιδιωτικών καναλιών ανταλλαγή θεμάτων. Η δουλειά των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι η θριαλίδα των εργασιακών σχέσεων.
 5. Να παραμείνουν ενεργά τα άρθρα 10 του Ν. 2328/95  και του Ν. 358/1976/ΦΕΚ 155 ΤΕΥΧ. Α΄ που αφορά τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος .
 6. Η ανταποδοτικότητα της χρήσης των συχνοτήτων, εάν δεν είναι ενοίκιο, να είναι υποχρεωτικές θέσεις εργασίας.
 7. Αφού με νομοθετικές ρυθμίσεις αποφεύγεται ο φόρος προς το κράτος, να υποχρεωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην κάνουν απολύσεις.
 8. Να εφαρμοστεί η ισχύουσα τηλεοπτική νομοθεσία για όσους εργάζονται στο διαδίκτυο, στο web radio και tv, ip tv και ip radio ή όποια άλλη μορφή λειτουργίας και εκπομπής.

Για όλα τα θέματα αναλυτικά κύριε Υπουργέ και κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, θα σας καταθέσουμε εκτός από τα αποτελέσματα του συνεδρίου μας, αναλυτικά υπομνήματα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με αυτά τα λόγια κλείνω την ομιλία μου ευχαριστώντας σας και πάλι για την παρουσία σας εδώ και πιστεύοντας ότι μέσα από γόνιμο – μόνιμο διάλογο και ώριμες σκέψεις θα γίνει ότι καλύτερο για τα ΗΜΜΕ των οποίων τους εργαζόμενους εκπροσωπούμε.

Last Updated on Monday, 16 July 2012 14:04
 

Web Hosting by ibiscus