Skip to main content

Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην αιχμή του δόρατος της φτωχοποίησης εργαζομένων και της αποβιομηχάνισης της χώρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην αιχμή του δόρατος της φτωχοποίησης εργαζομένων  και της αποβιομηχάνισης της χώρας

 

Το έγκλημα της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ μπήκε στην τελική πράξη. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από την κυβέρνηση, ψηφίστηκε τελικά με απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία 157 ψήφων στις 15 Ιουνίου 2022, το Σχέδιο Νόμου για  την αποκρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οκονομία, βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος ΛΑΡΚΟ.

 

Όπως είχε επισημάνει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε πρόσφατη Ανακοίνωση για το ζήτημα, «ο στόχος είναι, να αφαιρεθεί από την ελληνική οικονομία, η εμβληματική ΛΑΡΚΟ, ένας στρατηγικής σημασίας δημόσιος επιχειρηματικός κολοσσός που αξιοποιεί μεταξύ άλλων τα πλούσια αποθέματα σιδηρονικελίου που διαθέτει η χώρα και αποτελούν το 90% των αποθεμάτων στην ΕΕ. Εμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ορυχεία, μεταλλεύματα, εργαστάσια επεξεργασίας πρώτων υλών και σημαντικές υποδομές, άνθρωποι και δημόσιος πλούτος κρίνονται  χρεοκοπημένα και μη βιώσιμα, και με απλές υπουργικές υπογραφές μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη για κάθε επίδοξη επένδυση πάνω στη νέα φτωχοποίηση και το πλιάτσικο με την δημόσια περιουσία.»

 

Πιό συγκεκριμένα, με τον συνήθη τρόπο που ακολουθείται όλη την υπερδεκαετή περίοδο λαϊκής φτωχοποίησης, εκποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η τροπολογία προβλέπει την δυνατότητα σε ειδικό εκκαθαριστή να προβεί σε εκκαθάριση της εταιρείας, πετώντας στον δρόμο πάνω από 1000 εργαζόμενους. Πρόκειται για την επιτομή της διαδικασίας αποβιομηχάνισης της χώρας, που υπαγορεύεται από τις νόρμες της ΕΕ, της δήθεν ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αντανακλώντας παράλληλα το σκληρό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού στο απόγειό του.

 

Για την ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν παύει να είναι ένα ακόμη ιδιότυπο μαύρο, όπως εκείνο του Ιουνίου 2013, όπου ανάλογοι ειδικοί εκκαθαριστές έθεταν σε κίνηση τις απολύσεις 2.500 εργαζομένων στην ΕΡΤ, δημιουργώντας το περιβάλλον για το ξεπούλημα και την εκποίηση των δημόσιων συχνοτήτων, στερώντας την δυνατότητα στον δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης να συμμετέχει στην δημοπρασία.

 

Είναι τέτοια η εμμονική μανία των στελεχών και των ανθρώπων που νέμονται ή βάζουν πλάτη στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, που στην χθεσινή παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόσφατα διαγραμμένος από τα μητρώα μελών  της ΕΣΗΕΑ, λόγω του φιάσκου της εκ Κυψέλης ανταπόκρισης από την Μόσχα, πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας, επέμενε να υποστηρίζει οτι δεν ήταν λάθος που έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά ο τρόπος που έκλεισε. Εμείς απλά θα αναγνωρίσουμε στον κ. Ζούλα αφ’ ενός την απύθμενη αμετροέπεια του, αφ’ ετέρου την υπόρρητη αποστολή του να απαξιώνει την ΕΡΤ επιβάλλοντας με ιδιότυπο τρόπο ένα νέο μαύρο, με τον απόλυτο έλεγχο στην ενημέρωση, την εγκληματική απόφαση για το κλείσιμο του μοναδικού Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας. Αναγνωρίζουμε επίσης τη νέα, κατά Ζούλα, διαφορετική επιχείρηση κλεισίματος διά της συρρίκνωσης, με την σταδιακή μετατροπή του έμψυχου εργατικού δυναμικού σε ομήρους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς την δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε μιά πραγματική ΣΣΕ με μισθολογικές αυξήσεις, χωρίς την δυνατότητα ανανέωσης στην βάση ανελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει το έγκλημα αποβιομηχάνισης, την άνευ προηγουμένου βάρβαρότητα των απολύσεων υψηλά ειδικευμένου προσωπικού και επισημαίνει οτι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ατέρμονη καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας, και την μετατροπή της χώρας σε χώρο παρέλασης αρπακτικών επενδυτικών συμφερόντων, που αδημονούν να ξεζουμίζουν με όρους χρηματηστηριακών υπερκερδών, τους πόρους και τον φυσικό πλούτο της χώρας και των πολιτών της.

 

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν με τις παροχές επιδότησης της φτώχειας που τους τάζει ο καταρρέων δημοσκοπικά κυβερνητικός θίασος και να πάρουν την βιομηχανία στα χέρια τους, διεκδικώντας για λογαριασμό του δημοσίου συμφέροντος και της επιβίωσης των οικογενειών και των χιλιάδων επαγγελματιών που επιβιώνουν από την σχέση τους με την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στην χώρα, την ανάσχεση της εγκληματικής πολιτικής των αρίστων.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ταυτίζεται με τα αιτήματα των εργαζομένων και απαιτεί:

 

  • Την διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.
  • Την διασφάλιση της βιωσιμότητας, των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
  • Την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς,
  • Την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ