Skip to main content

ΕΤΙΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 25 Ιουλίου  2022

Αρ. Πρωτ:  3192

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πεντέλη, όλοι οι τεχνικοί των καναλιών για άλλη μια φορά δούλεψαν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία κάτω από αντίξοες συνθήκες πολλές φορές.

 

Τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρέθηκαν μια ανάσα από τη φωτιά κάλυψαν το γεγονός ακόμα και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνεργείο του ΣΚΑΪ που κινδύνεψε πραγματικά καθώς την τελευταία στιγμή απομακρύνθηκε τρέχοντας από φλεγόμενο σημείο.


Παρά ταύτα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ουδέποτε έχουν πάρει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ή έχουν προβεί σε καμιά μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζομένων σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.  Για εκείνους, είναι δεδομένο πως οτιδήποτε και να συμβεί, ο τεχνικός θα αρπάξει την κάμερα και θα καλύψει το γεγονός, είτε αυτό είναι μια καταστροφική πυρκαγιά, είτε είναι ένας μεγάλος σεισμός, είτε ακόμα και αν πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη.  Από ελάχιστα έως και μηδαμινά λοιπόν τα μέτρα ασφάλειας.  Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.  Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως ακόμα και κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες, ένας και μόνο τεχνικός θα τα κάνει ΟΛΑ.  Θα οδηγήσει, θα κουβαλήσει τεχνικό εξοπλισμό, θα στήσει, θα συνδεθεί για το ρεπορτάζ και όλα αυτά από την αρχή για να απομακρυνθεί από το σημείο.

 

Γι αυτό λοιπόν καλούμε τις διοικήσεις των καναλιών να κάτσουν επιτέλους να συζητήσουν σοβαρά μαζί μας, όλα τα προβλήματα και τις παραλείψεις που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και μαζί με όλα τα άλλα μέσω της νέας Σ.Σ.Ε., να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των τεχνικών οι οποίοι δουλεύουν πολλές φορές κάτω από ακραίες συνθήκες.

 

Τέλος καλούμε και την ίδια την Πολιτεία να σεβαστεί τη δουλειά και το έργο των τεχνικών της τηλεόρασης και να μη ξαναδούμε φαινόμενα σαν κι αυτό του Προεδρικού Μεγάρου όταν κλήθηκαν να επισκεφτούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι τεχνικοί.

 

Λες και αυτοί κινδύνευσαν λιγότερο…

 

Να θυμίσουμε ότι πίσω από τους δημοσιογράφους υπάρχουν άνθρωποι που καταγράφουν τα φρικτά αυτά γεγονότα έχοντας τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συναδέλφους που βρίσκονται μπροστά από τις κάμερες.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

   Ο Πρόεδρος                                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Σκεπετζάκης                                                                                              Κώστας Πολύζος