Skip to main content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Τ.Ι.Τ.Α.

                             

  Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2024  

           αρ.  πρωτ: 3371  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάδελφοι,

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες  και τους αντεργατικούς νόμους της Κυβέρνησης που μεταξύ άλλων δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία έκδοσης Διαιτητικής απόφασης από τον Ο.ΜΕ.Δ.  η Ένωσή μας μετά την μεσολάβηση κατάφερε να περάσει και από το στάδιο της διαιτησίας.

 

Η Δ.Α. που εκδόθηκε, στο οικονομικό της μέρος, περιλαμβάνει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς της τάξεως του 3 τοις εκατό αλλά και ξεπάγωμα των κλιμακίων (2ετίες). Επίσης επαναφέρει και ξεπαγώνει το επίδομα χρόνου παραμονής στον ίδιο εργοδότη (5ετίες).  Τα υπόλοιπα επιδόματα μένουν ως είχαν.

Το σωματείο μας δέχθηκε κατά πλειοψηφία την Δ.Α. αλλά, όπως ήταν απολύτως βέβαιο, οι εργοδότες την απέρριψαν. Έτσι προχωράμε στο επόμενο στάδιο της πενταμελούς επιτροπής και θα ακολουθήσει και το τελευταίο στάδιο του Εφετείου. Φυσικά, αν και εφόσον τελειώσει αισίως η όλη διαδικασία, οποιαδήποτε μισθολογική διαφορά υπάρξει στους μισθούς μας θα καταβληθεί αναδρομικά.

 

Ανεξάρτητα τώρα από την Δ.Α. του Ο.ΜΕ.Δ., η νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά το ξεπάγωμα και την καταβολή των 3ετιών (2ετίες για εμάς), αφορά και το επίδομα παραμονής στον ίδιο εργοδότη (5ετίες). Ήδη λοιπόν θα έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί ανάλογα οι μισθοί μας και για τον λόγο αυτό το σωματείο μας απέστειλε δύο εξώδικα στην ΕΙΤΗΣΕΕ. Δυστυχώς όμως η απάντηση των εργοδοτών ήταν αρνητική καθώς με διάφορα νομικά τερτίπια θεωρούν ότι το συγκεκριμένο επίδομα δεν εμπίπτει στην εφαρμογή του νόμου.

 

Συνάδελφοι.

Το σωματείο μας πάλευε, παλεύει και θα συνεχίσει να το κάνει με όποιο νομικό τρόπο διαθέτει για να έχουμε την καλύτερη δυνατή Σ.Σ.Ε. Μη γελιόμαστε όμως. Καμία Δ.Α. και καμιά νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να μας δώσουν αυτά που πραγματικά δικαιούμαστε. Κανείς δεν θα μας χαρίσει μια Σ.Σ.Ε. που να είναι σύμφωνη με τις σημερινές πραγματικές μας ανάγκες. Μόνο αν σταθούμε στα πόδια μας, μόνο αν ενωθούμε και αγωνιστούμε θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια Σ.Σ.Ε. που να καλύπτει τις σημερινές δύσκολες απαιτήσεις της ζωής.

      για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

     Ο Πρόεδρος                                                                                                              Η Αντιπρόεδρος

Γιώργος Σκεπετζάκης                                                                                                      Δέσποινα Καρτερού